U bent hier
Extra subsidie voor restauratie Lam Gods in Sint-Baafskathedraal in Gent
Vlaams minister Geert Bourgeois, bevoegd voor Onroerend Erfgoed, kent een extra premie van 59.969,20 euro toe voor onvoorziene bijkomende restauratiewerken aan het Lam Godsretabel van de Gebroeders Van Eyck in de Sint-Baafskathedraal van Gent. Met deze premie worden de 8 lijsten van de buitenluiken van het retabel geconserveerd en gerestaureerd. Het unieke drieluik is sinds 1936 beschermd, als onderdeel van de bescherming van de kathedraal.
De restauratiecampagne van het Lams Godsretabel startte in oktober 2012 en duurt vijf jaar. De restauratie verloopt in drie fases: de buitenkant van de zijpanelen (oktober 2012-oktober 2014), de panelen aan de binnenkant van de bovenzijde (oktober 2014-maart 2016), de binnenkant van de onderzijde (maart 2016-eind 2017). In totaal werden de kosten geraamd op 1,4 miljoen euro, waarvan 80 % wordt betoelaagd door de Vlaamse overheid. Vlaams ministers Geert Bourgeois (Onroerend Erfgoed) en Joke Schauvliege (Cultuur) nemen elk de helft hiervan voor hun rekening.
In een eerste fase werd onder meer de beschildering van de lijsten röntgenografisch onderzocht. De panelen van Adam en Eva hebben nog hun oorspronkelijke lijsten, wat vrij uitzonderlijk is voor 15de-eeuwse schilderijen met dergelijke afmetingen. Onder de vele lagen overschildering bleef de oorspronkelijke steenimitatie op bladzilver bewaard. Ook op de lijsten van de zijpanelen die in de 19de-eeuw in Berlijn doorgezaagd werden, bleven aanzienlijke restanten van de oorspronkelijke polychromie onder de overschilderingen aanwezig.
De oorspronkelijke afwerkingslagen op de lijsten vormen een essentieel onderdeel van de schilderijen en dragen bij tot de ruimtelijke illusie van de compositie. Momenteel is dit geheel onzichtbaar door de donkere, zware overschilderingen.
“Het blootleggen en restaureren van de originele verflagen betekent een meerwaarde voor het retabel: het maakt het architectonisch geheel tussen lijsten en panelen weer zichtbaar. Daarom werd beslist om voor deze onvoorzienbare bijwerken een extra subsidie vanuit Onroerend Erfgoed toe te kennen,” aldus minister Bourgeois.