Noodkreet uit Brugse Poort na drugsrellen. Anneleen Van Bossuyt (N-VA): “Burgemeester De Clercq blijft in gebreke”

Op 3 mei 2020, over deze onderwerpen: Veiligheid
Politieagent

De voorbije dagen vonden ernstige drugs gerelateerde vechtpartijen en afrekeningen plaats in de Brugse Poort. N-VA-fractievoorzitter Anneleen Van Bossuyt: “Dit kan zo niet langer. Bewoners getuigen dat er in de wijk meer dan ooit openlijk gedeald wordt. Vrouwen en kinderen worden er op straat lastig gevallen. Mensen worden er geïntimideerd met messen door criminelen. Burgemeester De Clercq (OpenVLD) blijft hier zwaar in gebreke.”

“De open brief van een geëngageerde burger bevestigt dat de problemen al jaren aanslepen”, beklemtoont Van Bossuyt. “Ik til er zwaar aan dat burgers in de wijk het zo aanvoelen dat het stadsbestuur een gedoogbeleid heeft geïnstalleerd in de buurt. Het is onbegrijpelijk hoe men aan de ene kant investeert in het stadsvernieuwingsproject ‘Zuurstof voor de Brugse Poort’, maar dan tegelijk ‘Stikstof voor de Brugse Poort’ door dealers en andere criminelen tolereert.”

“Veiligheid is een basisopdracht van het stadsbestuur. Maar men kiest er al jaren voor om de veiligheidsproblemen te minimaliseren. In de gemeenteraad leest burgemeester De Clercq altijd lijstjes voor van hoeveel patrouilles en acties er geweest zijn. En de politie doet binnen de perken van wat ze mag ongetwijfeld wat ze kan, maar het zou nu toch als een paal boven water moeten staan dat de huidige aanpak – wat die ook is – absoluut niet werkt. De mensen in de Brugse Poort hebben geen vertrouwen meer in De Clercq’s veiligheidsbeleid.”

“Met N-VA pleiten we al lang voor meer samenwerking tussen burgers en politie”, stelt Van Bossuyt.  “Na lang aandringen heeft collega Sandra Van Renterghem vorig jaar verkregen dat er een proefproject gestart is voor een buurtinformatienetwerk (BIN) in Oostakker. Maar ik betreur dat dit stadsbestuur het nodig vindt om systemen nog te laten proefdraaien die elders al jaren prima werken. Ik zal de burgemeester sowieso voorstellen dat er zo snel mogelijk een BIN in de Brugse Poort opgezet wordt. Het had er al lang moeten zijn.”

“Ook een initiatief als Pleinpatrons kan bijdragen tot een grotere veiligheid”, aldus Van Bossuyt. “Daarbij worden jongeren uit de buurt gestimuleerd om mee verantwoordelijkheid op te nemen voor pleintjes en andere plekken in de buurt. Zo kunnen we een positieve dynamiek creëren. Nog een ander element is de knip aan de Bargiebrug. Vooraf was er gewaarschuwd dat die voor gettovorming en onveiligheid zou zorgen. Dat lijkt nu wel bewaarheid te zijn. De Clercq had voor de verkiezingen ten andere beloofd om die knip af te schaffen. We moeten die knip opnieuw in vraag durven stellen.”

Van Bossuyt besluit: “De basis is duidelijk: burgemeester De Clercq en het stadsbestuur moeten eindelijk luisteren naar de klachten van de mensen uit de Brugse Poort over de veiligheid in hun buurt. En dat is iets waar vanaf nu elke dag aan zal moeten gewerkt worden, met een nieuwe frisse aanpak. Het gaat niet op van telkens weer te wachten tot er een ernstig incident is en dan snel extra combi’s te sturen. Daarmee zijn de mensen niet geholpen, dat is niet wat ze vragen.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is