Aanrandingen en betastingen op de Gentse Feesten. “Wat kunnen we nog meer doen om dit te voorkomen?” vraagt Elke Sleurs

Op 3 oktober 2019, over deze onderwerpen: Jeugd (+ onderwijs), Veiligheid

“Tijdens de voorbije Gentse Feesten gebeurden een aantal verkrachtingen en aanrandingen. Tegelijk hoorde ik verhalen van verschillende meisjes en vrouwen die tijdens de Gentse Feesten lastig gevallen werden maar geen aangifte deden.” getuigt Elke Sleurs.

“Ik vind deze evolutie zorgwekkend. We moeten de drempel om aangifte te doen zo laag mogelijk maken, en veel meer inzetten op preventie en sensibilisering. De voorbije jaren zijn er stappen vooruit gezet met o.a. het Zorgcentrum na seksueel geweld aan de UZGent (in samenwerking met de Gentse politie), maar deze problematiek blijft hoe dan ook een belangrijke uitdaging.”


“Wat goed werkt kan worden doorgetrokken. Bijvoorbeeld naar evenementen van studenten en de uitgaansbuurt Overpoort, daar zijn ook elk jaar incidenten te betreuren. Elk slachtoffer van seksueel geweld of grensoverschrijdend gedrag is er één teveel.”

 

Elke Sleurs legde enkele concrete voorstellen voor aan de burgemeester:

  • Burgers moeten beseffen hoe belangrijk het is om feiten zo snel mogelijk te melden. Zo verhinderen we dat daders altijd maar driester worden en nog meer slachtoffers maken. Mensen aarzelen soms om te bellen naar het noodnummer 101. Een apart gsm/sms nummer voor klachten over grensoverschrijdend gedrag kan de drempel om aangifte te doen verlagen.
  • Sensibilisering en preventie zijn bijzonder belangrijk in een stad als Gent, met veel grootschalige evenementen. Ik stel voor om dat systematisch te doen in plaats van met losse acties. Organiseer een aangehouden campagne voor de Gentse Feesten, in samenwerking met de (plein)organisatoren dat meegenomen wordt in de communicatie en ter plaatse herhaald wordt, bijvoorbeeld via de lichtkranten.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is