U bent hier
Voorlopige bescherming van de voormalige Sint-Gerardusschool te Gent
Geert Bourgeois, Vlaams minister-president en Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, heeft de voormalige Sint-Gerardusschool in Gent voorlopig beschermd als monument.
De 100-jarige viering van de ‘Wereldtentoonstelling Gent 1913’ in 2013, bracht het vroegere wijkschooltje Sint-Gerardus onder de aandacht van het grote publiek. De stedenbouwkundige vergunningsprocedure tot sloop van het pand en het voornemen tot bouw van een nieuw onderkomen voor de vrijwilligersorganisatie ‘’t Geraarke’ op een andere locatie, zorgden voor beroering en de opstart van beroepsprocedures.
Na de schorsing van de sloop- en bouwvergunningen eerder dit jaar, werd afgezien van de sloop en een beschermingstraject opgestart.
De Sint-Gerardusschool werd heropgebouwd met de materialen van het prototype dat tentoongesteld werd op de ‘Wereldtentoonstelling 1913’ te Gent. De school weerspiegelt de visie, architecturale principes en bouwstijl voor scholen in een landelijke context, die tijdens de Wereldtentoonstelling van 1913 werden voorop gesteld als na te streven model.
In de jaren 1960 ontwikkelden zich rondom de school de Sint-Gerarduskapel, de Sint-Gerarduskring en het Sint-Gerardushofje. De school bleef als wijkafdeling in gebruik tot en met 1983. Daarna werd ze omgevormd tot lokaal en magazijn van de hulporganisatie ‘’t Geraarke’, die behoeftigen voorziet van voedsel- en kledingpakketten.
De mooie negentiende-eeuwse kastkapel met Onze-Lieve-Vrouw met Kindbeeld aan de voorgevel is afkomstig van een afgebroken boerenhof aan de Ottergemsesteenweg. De muurkapel was opgericht door de bewoners van de boerderij als dank dat ze gespaard waren gebleven van de cholera-epidemie die in 1866 de regio teisterde. Na de afbraak van het hof in 1998, restaureerden wijkbewoners de Mariakapel en brachten haar over naar de Sint-Gerardusschool.
De school wordt voorgedragen voor bescherming omwille van haar historische, architecturale en volkskundige waarde en haar historische verbondenheid met de Wereldtentoonstelling van 1913 in Gent.
Procedure
Na de voorlopige bescherming organiseert het gemeentebestuur een openbaar onderzoek. Op die manier heeft iedereen de kans om opmerkingen op of bezwaren over de voorlopige bescherming kenbaar te maken bij de gemeente. Na een periode van negen maanden beslist minister-president Geert Bourgeois over een definitieve bescherming.
Meer technische informatie:
https://www.onroerenderfgoed.be/nl/bescherming/beschermd-onroerend-erfgo...
Meer informatie
Lisa Lust (Adjunct-woordvoerder)
lisa.lust [at] vlaanderen.be
02/ 552 60 80 – 0476/ 493 426