U bent hier
Oproep aan nieuw Gents stadsbestuur. Anneleen Van Bossuyt (N-VA): “Laat kans niet liggen om ook zelf de tering naar de nering te zetten door te besparen op kabinetspersoneel”
Uit het antwoord op een recente vraag blijkt dat het nieuwe Gentse stadsbestuur niet meteen van plan is om te besparen op kabinetspersoneel. N-VA-fractieleider Anneleen Van Bossuyt: “Dit zou echt een gemiste kans zijn. De Gentse stadskas zit zoals gekend in zwaar weer en de stadsfinanciën moeten gesaneerd worden. Bovendien werd in december nog bekend dat geen enkele Vlaamse stad zoveel kabinetspersoneel telt als Gent. Als College moet je ook zelf de tering naar de nering zetten.”
Van Bossuyt: “Vriend en vijand erkennen dat Gent voor een moeilijke maar broodnodige financiële oefening staat. Ondanks een forse belastingverhoging tijdens de vorige bestuursperiode zitten we met een drastisch toegenomen schuld van meer dan één miljard euro en hebben we amper een buffer. Het water staat ons aan de lippen. Een serieuze omslag maken is nodig en dat is – dankzij onze inbreng tijdens de onderhandelingen – ook de ambitie in het nieuwe bestuursakkoord.”
Van Bossuyt: “Maar uit de door mij opgevraagde cijfers blijkt dat het College de centen niet direct bij zichzelf lijkt te zoeken. Voor de net begonnen bestuursperiode zijn er voor de kabinetten van de burgemeester en de schepenen in totaal 66,5 voltijdse medewerkers (VTE) voorzien. Dat is omzeggens evenveel mensen als er in 2023 (64,6 VTE = 7,5 miljoen euro) en 2024 (67,6 VTE = 7,6 miljoen euro) effectief in dienst waren bij de kabinetten (met toen een theoretisch maximum van 70,1 VTE).”
Van Bossuyt: “Deze keuze is gezien de besparingscontext sowieso al opvallend. Maar ze is het des te meer omdat dit College één schepen minder telt. Dat laatste was overigens geen eigen keuze, maar een Vlaamse verplichting. Dus samengevat: één schepenkabinet minder, maar in totaal toch quasi evenveel personeelsleden. Dat is voor ons niet de juiste aanpak. Zeker als je weet dat geen enkele Vlaamse stad zo veel kabinetspersoneel heeft als Gent (2,5 per 100.000 inwoners; Antwerpen 1,5 en Brugge nog minder[1]).”
Van Bossuyt: “Wanneer je dan de kabinetten onderling gaat vergelijken, valt nog iets op. Zo heeft schepen El Bazioui (Groen) recht op 8,3 VTE. Dat is meer dan de burgmeester zelf die recht heeft op 8 VTE. En het is niet dat de Groen-schepen omvangrijke bevoegdheden heeft, integendeel. Facilitair management, grond- en pandenbeleid, participatie, buurtwerking en internationale solidariteit vormen samen nu niet direct het zwaarste pakket. Ik vraag me oprecht af wat die 8,3 VTE eigenlijk allemaal gaan doen.”
Van Bossuyt: “Gelukkig is het nog niet helemaal te laat. Het stadsbestuur kan er voor kiezen om een deel van het theoretische personeelskader van 66,5 VTE niet in te vullen. Dat zou een goed signaal zijn. Een boodschap dat ook het College de broeksriem aanhaalt. Vanuit de oppositie doe ik dan ook graag een expliciete oproep aan de burgemeester en alle schepenen om die keuze effectief te maken.”
[1] https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20241209_96473304
Noot: Op vrijdag 31 januari berichtte het kabinet van de bevoegde schepen Burak Nalli (Vooruit) dat er fouten geslopen waren in het doorgestuurde antwoord. Het totaal aantal voltijdse medewerkers (of VTE) blijft gelijk, namelijk 66,5 VTE. Maar de cijfers voor de kabinetten van drie Groen-schepenen waren niet correct. Het kabinet van schepen El Bazioui telt 7,6 VTE (geen 8,3 VTE); het kabinet van schepen Willaert telt 6,2 VTE (geen 6 VTE); het kabinet van schepen Van Braeckevelt telt 5,7 VTE (geen 5,2 VTE); het kabinet van schepen Watteeuw telt zoals eerder doorgegeven 5,5 VTE (geen wijziging). Dus samengevat: 0,7 VTE verschuift van het kabinet El Bazioui naar de kabinetten Willaert (+0,2 VTE) en Van Braeckevelt (+0,5 VTE). Hierdoor telt het kabinet van schepen El Bazioui niet meer, maar iets minder VTE dan dat van de burgemeester (7,6 VTE vs. 8 VTE). In totaal blijven de vier Groene schepen-kabinetten wel op hetzelfde aantal VTE, namelijk 25 VTE.