U bent hier
Nieuw Gents antiracisme- en antidiscriminatieplan. Anneleen Van Bossuyt: “Stadsbestuur stelt weinig vertrouwen in Gentse burgers en ondernemers”
Gents N-VA-fractieleider en Kamerlid Anneleen Van Bossuyt: “Geen weldenkend mens is vóór racisme of discriminatie, maar over de manier waarop we die twee problemen aanpakken kunnen we natuurlijk wel grondig van mening verschillen. Het nieuwe actieplan van het Gentse stadsbestuur bevat in onze ogen te veel maatregelen die ofwel contraproductief ofwel achterhaald zijn. Samengevat komt het er op neer dat dit stadsbestuur weinig vertrouwen stelt in de Gentenaars.”
Elke Sleurs, lid van de Gentse commissie sociaal beleid en Vlaams parlementslid: “Het stadsbestuur gaat onze leerkrachten bij het handje nemen om hen juist te leren omgaan met diversiteit. Ook onze politiemensen komen in het vizier. Hoewel er al een tijd gewerkt wordt op basis van een samen met andere politiezones uitgewerkt ‘handelingskader professioneel profileren’, gaat men toch nog eens onderzoeken of er bij identiteitscontroles niet etnisch geprofileerd wordt. Idem voor het nachtleven: hoewel er in Gent weinig meldingen zijn van racisme of discriminatie gaat men toch opnieuw onderzoeken of dit misschien toch niet wijdverbreid is. Dit getuigt allemaal van weinig vertrouwen in het professionalisme van onze leerkrachten, politiemensen en horeca-uitbaters. Het uitgangspunt lijkt toch te zijn dat veel Gentenaars racistisch zijn of discrimineren.”
Van Bossuyt: “Ook onze ondernemers en werkgevers moeten er aan geloven. Op basis van praktijktesten op de werkvloer wil men individuele handelszaken en bedrijven nu ook juridisch gaan vervolgen op basis van veronderstelde inbreuken op vlak van racisme of discriminatie. Maar de methodologie van die praktijktesten is zoals bekend zeker niet vrij van kritiek, zoals ook VOKA eerder al terecht aangaf. Bovendien ziet de overgrote meerderheid van de ondernemers diversiteit op de werkvloer als een evidentie en als een pluspunt. Onze ondernemers verdienen het niet om in een slecht daglicht geplaatst te worden. Beter is om samen met werkgevers in te zetten op een positief verhaal over diversiteit in plaats van op praktijktesten.”
Sleurs: “Ook de nauwe samenwerking met Unia – dat niet minder dan 66 keer vermeld wordt – baart ons zorgen. Op Vlaams niveau werken we aan een eigen Vlaams gelijkekansencentrum omdat Unia de polarisering al jaren in de hand werkt in plaats van het samenleven te bevorderen. Hun recente rechtszaak tegen de neutrale, hoofddoekvrije ontmoetingsruimtes van de vzw Moeders voor Moeders heeft dat nog eens bevestigd. Moeders voor Moeders is terecht bezorgd dat een overaanbod aan religieuze symbolen van één groep andere groepen minder welkom doet voelen.”
Van Bossuyt besluit: “Het nieuwe actieplan bevat uiteraard ook goede maatregelen. Bijvoorbeeld het Safer Cities project waar collega Sleurs mee voor gepleit heeft en dat moet bijdragen tot een openbare ruimte waar iedereen – meisjes, vrouwen, holebi-koppels, enz. – zich veilig voelt. Ook de ambities op vlak van inclusie voor personen met een handicap onderschrijven we 100%. Maar wij zijn ervan overtuigd dat de Gentenaars solidaire en tolerante mensen zijn en dat lijkt dit stadsbestuur maar niet te kunnen geloven. De controlerende en betuttelende houding die op teveel plaatsen uit dit actieplan spreekt, zal weinig zoden aan de dijk zetten, veeleer integendeel.”