U bent hier
Net en leefbaar Gent strijdpunt voor N-VA tijdens verkiezingen
Ondanks de hoeraberichtgeving van het stadsbestuur blijft sluikstorten een hardnekkig probleem. Het stralende weer het voorbije weekend zorgde er helaas voor dat vuilnis zich weer in het Gentse straatbeeld opstapelde. N-VA Gent wil van een propere stad één van de speerpunten maken de komende verkiezingen.
Lijsttrekker Anneleen Van Bossuyt stelt duidelijk: “De Gentenaar geeft aan dat een propere stad een prioriteit is. We moeten een versnelling hoger schakelen, Gent verdient dat. Daarom stellen we vandaag een vijf- punten plan voor.”
N-VA Gent erkent dat sluikstorten een complex probleem is, maar stelt tegelijk vast dat het stadsbestuur de voorbije jaren weinig vooruitgang heeft geboekt. Van Bossuyt: “Het aantal ton opgehaald afval daalde amper (sluikstorten daalde met amper 5,6% tussen 2015 en 2017; zwerfvuil daalde slechts 2,7% tussen 2015 en 2017). Ook de recente ‘Stadsmonitor 2017’ toont dat er weinig of geen vooruitgang wordt geboekt. Hinder door sluikstorten daalt niet (32% in zowel 2014 als 2017). Het aantal mensen dat last ondervindt van zwerfvuil stijgt zelfs van 42% (2014) naar 47%. Sommige wijken, zoals de Brugse Poort en het Rabot, hebben te kampen met hardnekkige stortplaatsen. Soms worden volledige huisraden achtergelaten op straat. Het stadsbestuur zet in op een propere binnenstad, maar andere wijken en deelgemeenten worden vergeten. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de verslagen van de Ombudsvrouw blijven aangeven dat sluikafval één van de grote bezorgdheden is van de Gentenaar.”
Het N-VA-verkiezingsprogramma stelt vijf concrete initiatieven voor om de problematiek van zwerfvuil en sluikstorten aan te pakken. Van Bossuyt: “De mensen van Ivago doen hard hun best, maar ook voor hen is het soms teveel. Daarom pleiten we om op piekmomenten jobstudenten of bijvoorbeeld ook jeugdbewegingen in te schakelen om de Gentse straten proper te houden. Alles op vrijwillige basis uiteraard. Ook moeten er meer en ruimere vuilnisbakken geïnstalleerd worden waar en wanneer nodig.”
Karlijn Deene, gemeenteraadslid voor N-VA, vraagt een harder lik-op-stukbeleid voor wie de regels overtreedt: “Gemeenschapswachten en politie moeten ingeschakeld worden om meer te controleren. Wie sluikstort wordt beboet, geen uitzonderingen. Sluikstorten is in bepaalde buurten een groot probleem. Hier stellen we voor om meer gebruik te maken van camera’s. De enkele tijdelijke camera’s die nu ingezet worden door de stad verplaatsen het probleem.”
Vijf voorstellen om van Gent een nette en leefbare stad te maken
- Meer geel op straat
Meer opruimen tijdens piekmomenten.
Meer en grotere vuilnisbakken in probleemzones en tijdens piekmomenten.
- Camerabewaking in probleemzones
Naast de tijdelijke camera’s ook vaste camera’s in probleemzones; tijdelijke camera’s verplaatsen enkel het probleem.
Tijdens de lente en de zomer: ook permanente camera’s op bijvoorbeeld de Gras- en Korenlei, niet alleen nuttig in strijd tegen sluikstorten, maar ook voor het verhogen van de veiligheid.
- Ivago versterken
De mensen van Ivago doen hard hun best.
Jeugdbewegingen of vakantiejobbers houden Gentse straten en pleinen proper tijdens piekperiodes.
- Gemeenschapswachten + politie moeten lik-op-stukbeleid voeren
Meer controles en uitschrijven van GAS-boetes.
Actievere opsporing van sluikstorters, zeker in probleembuurten.
- Meer sensibilisering
Uitgebreide/volgehouden campagne in probleemzones: ‘sluikstorten kan en mag niet’.