U bent hier
N-VA Gent wil onderzoek naar buitenlandse eigendommen in sociale woningsector
Vlaams minister van wonen Matthias Diependaele (N-VA) heeft recent mogelijk gemaakt dat sociale huisvestingsmaatschappijen een onderzoek kunnen voeren naar buitenlandse eigendommen van sociale huurders.
Gemeenteraadslid Gert Robert: “Mensen die een woning of bouwgrond bezitten hebben geen recht op een sociale woning. Maar buitenlandse eigendommen ontsnapten tot nu toe vaak aan elke vorm van controle. Het is goed dat hier nu verandering in komt. Ik leg komende maandag in de gemeenteraad een voorstel op tafel om hier ook in Gent actief werk van te maken.”
Concreet heeft de Vlaamse overheid een raamovereenkomst afgesloten met een aantal private gespecialiseerde onderzoeksbureaus. Elke sociale verhuurder kan van de raamovereenkomst gebruik maken. Vlaanderen voorziet ook subsidies voor sociale verhuurders die intekenen op de raamovereenkomst. Voor een vooronderzoek dat geen bewijs van buitenlandse eigendom oplevert, bedraagt de tussenkomst 75%, voor een vooronderzoek dat wel een bewijs oplevert wordt de volledige factuur betaald.
Fractieleider Anneleen Van Bossuyt: “De Antwerpse sociale woonmaatschappij Woonhaven heeft de afgelopen jaren pionierswerk verricht. En met resultaat: er werden al 81 dossiers geopend. In 20 gevallen werden de huurders uit de woning gezet omdat aangetoond werd dat ze een buitenlandse eigendom bezaten en in 31 andere gevallen vetrokken de huurders zelf nog voor het onderzoek kon worden afgerond. Dat maakt al zeker 51 woningen die konden toegewezen worden aan mensen en gezinnen die er wél recht op hebben.”
Gent heeft in vergelijking met andere Vlaamse steden en gemeenten een groot bestand aan sociale woningen (circa 13%). De Stad Gent en het Gentse OCMW zijn ook rechtstreeks belangrijke spelers op de lokale sociale woonmarkt. Zo bezit het stadsbestuur 99% van de aandelen in de grootste Gentse sociale huisvestingsmaatschappij WoninGent (meer dan 9000 woningen). Daarnaast is er nog het kleinere Sociaal Verhuurkantoor dat afhangt van het OCMW (meer dan 300 woningen).
Raadslid Robert: “Sociale huisvesting biedt mensen met een beperkt inkomen de kans op een kwalitatieve woning tegen een betaalbare prijs. De samenleving investeert via het belastinggeld van de burgers aanzienlijke bedragen om dit mogelijk te maken. Om het maatschappelijk draagvlak intact te houden is het belangrijk dat sociale woningen gaan naar mensen die er effectief recht op hebben. Sociale fraude moet actief bestreden worden. De wachtlijsten zijn zo al lang genoeg in onze stad.”
Van Bossuyt besluit: “Elk geval van fraude betekent een sociale woning minder voor iemand die ze echt nodig heeft. De winst via de Vlaamse raamovereenkomst is dubbel: enerzijds komen woningen vrij voor wie er wel recht op heeft, anderzijds dient wie er geen recht op had de onterecht genoten huurkortingen terug te betalen. Deze sommen kunnen de sociale verhuurders dan terug investeren in bijvoorbeeld het onderhoud en de renovatie van hun patrimonium. De uitdagingen op dit vlak voor WoninGent zijn welbekend.”