5x N-VA op de gemeenteraad: 1) Overlast door glasbollen, 2) Taxidienst voor Zorgcentrum na seksueel geweld, 3) Recht op vergissen, 4) Toekomst Ontmoetingcentrum Baarle, 5) Toegang autovrije zone voor mensen met handicap

Op 28 april 2025

Ook deze maand lanceert de N-VA-fractie een reeks constructieve voorstellen en kaarten we problemen aan die Gentenaars gemeld hebben. Een greep uit ons programma voor vanavond:

Ronny Rysermans confronteert het stadsbestuur met de talrijke meldingen van problemen met de nog maar pas geplaatste glasbollen: “Er bereiken me klachten uit alle hoeken van Gent. De glasbollen zitten overvol, ernaast wordt gesluikstort, mensen hebben last van geluidsoverlast, de venstertijden worden niet gerespecteerd – ook niet door Ivago zelf, verkeersonveilige situaties, enz. Veel van die problemen waren voorspeld. Ik begrijp niet dat het stadsbestuur dit niet beter voorbereid heeft. Daarnaast blijven er ook locaties die absoluut niet geschikt zijn voor een glasbol. We blijven het jammer vinden dat de glasophaling in de deelgemeenten is afgeschaft, netheid is immers een kerntaak van het stadsbestuur.”

De strijd tegen seksuele agressie was de voorbije maanden pijnlijk actueel. Mathieu Cockhuyt stelt voor om een speciale taxidienst naar het Gentse Zorgcentrum na seksueel geweld in te richten: “Het was de Gentse korpschef die onlangs verwees naar het Brusselse ‘Bel Alice’. Slachtoffers van seksuele agressie kunnen er een speciale taxidienst contacteren met opgeleide medewerkers die hen direct naar het Zorgcentrum brengt, discreet en gratis. Dit is een voorbeeld van een goede praktijk die we in Gent kunnen overnemen. Via het bekend maken van het centrale telefoonnummer kunnen we meteen ook de zichtbaarheid van het Zorgcentrum zelf vergroten.”

Anneleen Van Bossuyt stelt voor om een ‘Recht op vergissen’ in te voeren voor de burger: “De Gentse Ombudsvrouw heeft hier al verschillende keren voor gepleit. Dat gaat dan bijvoorbeeld om mensen die verschillende keren door een knip rijden, maar zich van geen kwaad bewust zijn tot de brieven met boetes arriveren. Maar ook bij ingewikkelde aanvragen of procedures kan er al eens een foutje gemaakt worden. Dat moet nadien makkelijk kunnen rechtgezet worden zonder verdere gevolgen of vertraging.”   

Onlangs oordeelde de Vlaamse Geschillenkamer dat de Stad Gent mensen met een handicap benadeelt wat betreft hun toegang tot de autovrije zone. Bob Cammaert: “Concreet beveelt de Geschillenkamer aan dat iemand met een handicap per dag verschillende nummerplaten moeten kunnen opgeven van voertuigen die hen tot in de autovrije zone brengen. Vandaag kan dat niet. Daarom stel ik voor om dit mogelijk te maken. Want een toegankelijke mobiliteit is belangrijk, ook voor mensen met een handicap.”

De lokale verenigingen in Baarle-Drongen maken zich zorgen over de toekomst. Pascal Vlaeminck: “Het stadsbestuur spiegelt al jaren voor dat er aan de kerk met de pastorie een nieuwe polyvalente zaal voor hen zou komen. Maar dat blijkt nu geen zekerheid meer te zijn. Tegelijk is er al jaren weinig of niets geïnvesteerd in het verouderde Ontmoetingscentrum waar de verenigingen nu gehuisvest zijn. Met N-VA willen we dat er snel duidelijkheid komt en dat er in infrastructuur voor het verenigingsleven geïnvesteerd wordt.”

Andere N-VA-tussenkomsten vanavond: Karlijn Deene wil weten hoe het zit met de openingsact van de Gentse Feesten. Els Roegiers steunt een diervriendelijk stedelijk duivenbeleid. Bob Cammaert en Pascal Vlaeminck willen een evaluatie van de omleiding door de werken aan de E40-brug in Baarle. Mathieu Cockhuyt stelt een sensibiliseringscampagne voor over het vrijhouden van blindengeleidelijnen op straat. Anneleen Van Bossuyt pleit voor het restaureren van de kiosk in Oostakkerdorp en voor het renoveren van het lokale dienstencentrum. Daarnaast stelt ze voor om de talrijke OCMW-landbouwgronden te verkopen om zo mee de stadsfinanciën te saneren.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is