Faruk Demircioglu - Werk in de Gemeenteraad

Mei 2018
 

Oversteken Rooigemlaan moet veiliger

Eind april geraakte een voetganger bij het oversteken van het zebrapad aan het kruispunt van de Rooigemlaan en de Gaaipersstraat levensgevaarlijk gewond bij een aanrijding. Buurtbewoners klagen dat oversteken er zeer gevaarlijk is. Ömer Faruk Demircioglu vroeg het stadsbestuur om maatregelen te nemen om de verkeersveiligheid te verbeteren.

De schepen antwoordde dat het gevaar in de dubbele rijstrook ligt, waarbij de ene wagen soms wel en de andere niet stopt. Het is een belangrijke oversteek plaats ook voor de nabijgelegen school. Hij is voorstander van het plaatsen van verkeerslichten op aanvraag, dit moet hij wel eerst overleggen met AWV de beheerder van de weg.

“Waarom niet het zebrapad aanbrengen met een opvallende achtergrondkleur, om de voetgangers beter zichtbaar te maken? Een oplossing die ook op ander plaatsen zou kunnen gebruikt worden, bijvoorbeeld aan het station Gent sint-Pieters De schepen wou hier echter niet van weten. Vreemd genoeg want wanneer het over fietsers gaat wordt er in Gent niet op een likje verf gekeken.”

 

April 2018
 

Tramhalte Wondelgem

De tramhalte Langevelden in Wondelgem is maar een triestige plek. Het ligt er enorm vuil met overvolle vuilnisbakken en weggewaaid afval rondom. Vandalen zijn er aan de slag geweest: beide glazen wanden van de tramhaltes zijn kapot. Er staan ook niet voldoende fietsenstallingen, de fietsenrekken zitten 's ochtends overvol.

Ömer Faruk Demircioglu: “Het tekort aan fietsenstallingen kan simpel opgelost worden. Er is voldoende ruimte om een extra fietsenrek te plaatsen. Ook het afvalprobleem verhelpen, kan niet zo moeilijk zijn: de korven wat vaker leeg maken of vervangen door grotere. Dat er geen wondermiddel is tegen vandalisme besef ik natuurlijk wel. Toch zou ik voorstellen om de beschadigde halte zo snel mogelijk te herstellen. Zo wordt het er alvast wat aangenamer wachten voor de gebruikers van het openbaar vervoer.”

 

Maart 2018
 

Maak van de ongebruikte trambrug een uitkijkpost

De Gaardeniersbrug, de ongebruikte trambrug over de Nieuwe vaart, ligt al sinds 2010 te wachten op de eerste tram. Het zal pas gebruikt worden wanneer het nieuwe depot Wissenhage van De Lijn klaar is. De bouw daarvan moet nog beginnen. Het zal nog enige jaren duren voordat de trambrug effectief in gebruik genomen wordt.

Ömer Faruk Demircioglu stelde voor om het tijdelijk in te richten: “Vanop de brug is er een bijzonder mooi uitzicht over Gent. Wanneer ik over de fietsbrug ernaast voorbijkom, zie ik dikwijls mensen die blijven staan om van dat uitzicht te genieten. Vandaar mijn voorstel om de Gaardeniersbrug in te richten als een uitkijkpost met zitbanken. In de lente- en zomermaanden zal dit zeker zijn nut bewijzen.”

De schepen had wel oren naar dit voorstel, maar beklemtoonde dat hij dit eerst moet doorspreken met De Lijn die eigenaar is. Er zal ook een prijskaartje aanhangen om het wegdek van de brug toegankelijk te maken.
Wordt vervolgd.

 

Februari 2018
 

Komt kunstwerk “De Maan” naar Gent?

Het derde Lichtfestival is goed verlopen. Alweer hebben honderdduizenden mensen van de opgestelde lichtkunst genoten. Het kunstwerk “De Maan’ bleek zo populair dat er stemmen opgaan om het door de stad te laten aankopen en een vaste plek te geven. Ömer Faruk Demircioglu vroeg aan de schepen van cultuur of zij “De Maan” of een ander kunstwerk een permanente plaats in de stad zou geven.

De schepen antwoordde dat ze het idee om één van de werken van het lichtfestival een permanente plek te geven in de stad genegen is. Dat gebeurde bij een vorig Lichtfestival al met het werk ‘De Blauwe Vogels’ aan het Pand. Er is daarvoor geld voorzien in het KIPRfonds (fonds kunst in publieke ruimte).

De kans is echter klein dat het “De Maan” wordt omdat dat kunstwerk niet bestand is tegen weer en wind. Het wordt dus afwachten of we in Gent een blijvende herinnering krijgen aan het Lichtfestival van 2018.

 

Januari 2018
 

Waterellende op het Gaardenierspad

Het Gaardenierspad, een vrij nieuw fietspad, is de hoofdfietsas tussen Gent en Wondelgem en wordt door veel fietsers gebruikt. Sinds december staan delen ervan onder water. Op 6 januari moest het zelfs worden afgesloten om het water weg te pompen.

Ömer Faruk Demircioglu vroeg de schepen wat de oorzaak was en om er dringend iets aan te doen. De schepen maakte zich ervan af met te zeggen dat het uitzonderlijk veel geregend heeft en dat het pad gelegen is in de Wondelgemse meersen, dus in moeras gebied.

“Wat is dat voor een antwoord, zegt Ömer Faruk Demircioglu, een hoofdfietsas mag niet dagen lang afgesloten worden zonder enige communicatie. Nu blijkt dat de oorzaak gewoon een verstopte gracht was (geblokkeerd door sluikstort). De schepen pakt graag uit met grote plannen en eist dat Vlaanderen in van alles en nog wat investeert maar het gewone onderhoud, dat zo belangrijk is, daar lijkt hij veel minder van wakker te liggen.”

 

December 2017
 

Voorstel N-VA: Van oud naar nieuw met ‘stil vuurwerk’

Traditioneel vuurwerk is geen feest voor dieren. De lichtflitsen en het lawaai maken honden, paarden en vele andere dieren angstig. Eigenaars kijken elk jaar opnieuw bezorgd uit naar het vuurwerk op Oudejaar. ‘Stil vuurwerk’ geeft een even feestelijk schouwspel, maar knalt veel minder luid. Er zijn al gemeenten op ‘stil vuurwerk’ overgeschakeld.

Ömer Faruk Demircioglu: “Gent wil een diervriendelijke stad zijn. Waarom dan niet het goede voorbeeld geven en ‘stil vuurwerk’ gebruiken bij vuurwerkspektakels. Daarnaast kan de stad ook alle Gentenaars aansporen om dat te doen.”

De burgemeester had wel oren naar het voorstel van de N-VA-fractie. Hij laat onderzoeken of onze stad in het vervolg geluidsarm vuurwerk kan gebruiken. Hoopvol nieuws voor onze dieren!

 

November 2017
 

Geen shuttlebus voor Sleepstraat

De Sleepstraat is met zijn vele restaurants en handelszaken één van de gekende winkelstraten van onze stad. Ook hier voelen de mensen de impact van het nieuwe circulatieplan: minder volk, minder inkomsten.

Gemeenteraadslid Ömer Faruk Demircioglu zat met de handelaars samen om naar oplossingen te zoeken. Daaruit kwam onder meer het voorstel om de gratis Shuttlebus die het stadsbestuur inlegt van de parking van Weba naar de binnenstad, ook te laten passeren langs de Sleepstraat.

“Maar schepen Watteeuw (Groen) ziet dit niet zitten,”, heeft Ömer Faruk moeten vaststellen op de gemeenteraad, “Er zouden in de straat teveel files zijn om er een bus door te laten rijden. Vreemd, want de tram rijdt er toch ook al door? Jammer ook dat de schepen geen enkel tegenvoorstel deed om de handelaars tegemoet gekomen. Dit stadsbestuur laat de mensen in de steek.”

 

Oktober 2017
 

Leegstand o p de Brugsesteenweg: N-VA dringt aan op een oplossing

De voormalige drukkerij De Graeve op de Brugsesteenweg staat al tientallen jaren leeg.
Aan de kant van de steenweg ligt het gebouw er grijs en verwaarloosd bij.

Nog erger is het aan de René Van de Puttestraat, dat is een echte kankerplek. Onlangs werd een aanpalend gebouw gesloopt waardoor de verloederde en vervallen loodsen duidelijk in het zicht liggen van de voorbijgangers. Geen wonder dat de buurt aandringt op een oplossing.
Los van de hinder voor de buurt (met o.a. sluikstorten) hebben we in Gent ruimte tekort. Wij kunnen het ons gewoonweg niet veroorloven dat ruimtes die nuttig gebruikt kunnen worden zo lang blijven leegstaan.

Het gebouw is geen eigendom van de Stad, maar toch heeft een bestuur mogelijkheden om langdurige leegstand aan te pakken.
Ömer Faruk Demircioglu zal het probleem aankaarten in de gemeenteraad en er op aandringen dat er eindelijk een einde aan deze situatie komt.

 

September 2017
 

Opknapbeurt voor gedenkplaat slachtoffers van Keizer Karel

Aan de Donkere Poort in het Prinsenhof bevindt zich een bescheiden monument met de namen van de slachtoffers van Keizer Karel die regeerde van 1506 tot 1558. Jammer genoeg is dit gedenkteken geregeld het mikpunt van vandalen. Onlangs werd zelfs de beschermende plaat van plexiglas er afgerukt.

“Als Gentenaar doe het mij pijn om te zien hoe deze herinnering aan de Stroppendragers er vuil en verwaarloosd bij ligt”, zegt Ömer Faruk Demircioglu, “daarom vroeg ik het stadsbestuur om dit monument snel te herstellen en er eventueel een beschermlaag op aan te brengen.”

De schepen antwoordde dat de Donkere Poort een beschermd monument is, maar dat niet duidelijk is wie de eigenaar is van het gedenkteken. Dat moet nu eerst onderzocht worden, vooraleer de herstelling kan gebeuren. Vervolgens kan een meer duurzame oplossing uitgewerkt worden, zodat het in de toekomst niet zo makkelijk meer kan beschadigd worden.

 

Juni 2017
 

Verkeersonveilig Wondelgemstationplein

De bewoners van het Wondelgemstationplein zagen zich de voorbije maanden geconfronteerd met een heleboel verkeersongelukken en bijna-ongelukken. Sommige chauffeurs maken er een sport van om met een grote bocht en met gierende banden hun straat in te vlammen vanuit de Kapiteinstraat. Mensen zijn bezorgd dat de huidige situatie vroeg of laat slachtoffers zal eisen.

Gemeenteraadslid Ömer Faruk Demircioglu, werd door de bewoners gecontacteerd: "Dit kruispunt moet heringericht worden via een aantal snelheidsremmende ingrepen. Er moeten ook meer controles komen. Verkeersveilige en leefbare straten en wijken zijn voor N-VA een prioriteit."

Faruk heeft de burgemeester en schepen Watteeuw, bevoegd voor openbare werken en mobiliteit, gevraagd om dringend maatregelen te nemen. Hopelijk schiet men snel in actie.

 

Mei 2017
 

Hoe (on)veilig zijn de 'Legoblokken'?

Aan de 'knippen' van het circulatieplan plaatste Stad Gent op de rijbaan kubusvormige betonblokken met rode zijkanten, in de volksmond 'de legoblokken'.
"Het is niet evident om dit soort obstakels op de weg te zetten. Wat met de veiligheid voor de weggebruikers die wel door de knippen mogen zoals fietsers en brommers?”, vroeg Ömer Faruk Demircioglu aan schepen Watteeuw (Groen).

De hoekige vorm maakt het risico op kwetsuren bij valpartijen groter. Dat er een probleem is met de zichtbaarheid in het donker blijkt uit het feit dat het stadsbestuur bij sommige blokken al reflecterende borden liet bijzetten. Ze blijken ook niet bestand tegen vandalisme: er worden brokstukken afgeklopt en het puin blijft liggen op straat.

Maar de schepen ziet helemaal geen probleem. Ze voldoen, althans volgens het stadsbestuur, aan de wegcode en daarmee is de kous af. Ondertussen staan er el 160 van die blokken op 7 plaatsen in de stad.
“Haal ze toch gewoon weg en zoek een betere oplossing”, reageerde Ömer Faruk.

 

April 2017
 

Hou het domein Claeys-Bouüaert netjes en veilig

Op het domein Claeys-Bouüaert werd een speeltuintje ingericht waar voorheen een barbecuezone was. Om te barbecueën moet je nu naar een nieuwe plek dicht bij Mariakerkebrug.

Toch blijven mensen rond de speeltuin vuurtjes aansteken. Maar daar staat geen container meer voor het afval en ook geen bak zand om het vuur uit te doven. Gevolg is dat vuurtjes blijven smeulen en dat beenderen en ander afval tussen de struiken belandt. Dat is niet alleen weinig proper, maar kan ook gevaar opleveren voor spelende kinderen of voor honden op wandel met hun baasje.

Ömer Faruk Demircioglu vroeg om hier iets aan te doen. Waarom zet het bestuur geen duidelijk bord dat aangeeft dat vuurtjes enkel op de barbecuezone zijn toegestaan? Waarom wordt er niet meer gecontroleerd? Meer toezicht is nodig, niet enkel in het park Claeys-Bouüaert maar in alle Gentse parken.

 

Maart 2017
 

Warmtebeeldcamera's: investeren in veiligheid

De Gentse politie investeert in de aankoop van twee warmtebeeldcamera's. Via deze camera's is het mogelijk om de infrarode straling waar te nemen die objecten – levende en niet-levende – uitzenden. Via een techniek die thermografie genoemd wordt kunnen kleine temperatuurverschillen in de waargenomen ruimte zichtbaar gemaakt worden.

Gemeenteraadslid Ömer Faruk Demircioglu vroeg in de commissie algemene zaken waarvoor de camera's zullen gebruikt worden. De korpschef antwoordde dat de investering kadert in de professionalisering van bewakingsopdrachten. De camera's zijn geen wondermiddel, maar men zal bijvoorbeeld vrij snel een wapen dat nog maar pas is gebruikt kunnen terugvinden of zien waar mensen zijn weggestopt of welk voertuig betrokken was bij een incident.

Ömer Faruk: "Het is positief dat de politie investeert in dergelijk hoogtechnologisch materiaal. Dat kunnen we met onze fractie alleen maar ondersteunen."

 

Januari-Februari 2017
 

Krijgt Gent slimme parkeerborden voor werven?

Iedereen kent het wel, parkeerborden bij werven die nog dagenlang op straat blijven rondslingeren, of waarop de datum in uitgelopen krijt onleesbaar is of overschreven wordt met een ander cijfer …
In Antwerpen is het gedaan met de warboel aan parkeerverbodstekens. Zij lieten slimme digitale borden ontwerpen waar niet meer mee kan geknoeid worden. Op het moment dat een vergunning online wordt aangevraagd gaat een automatische opdracht naar de stadsdienst die de parkeerborden komt plaatsen. Via gps zijn de borden ingesteld op de juiste plaats en datum. Alles wordt gestuurd vanuit een centrale controlekamer waar men zelfs kan traceren waar de borden staan.

Ömer Faruk Demircioglu vroeg of dit voor Gent ook geen goede oplossing kan zijn. De schepen antwoordde dat Gent inderdaad ook parkeerborden bij particuliere werven beter wil organiseren. Hij gaf toe dat de controle op dit moment zo goed als onmogelijk is. Zijn diensten zijn bezig met een analyse van de situatie. Tegen de zomer verwacht hij van hen een aantal voorstellen met het bijhorend financieel plaatje. Daarbij zal ook het Antwerps project worden bekeken. Pas dan neemt het stadsbestuur een beslissing.

“In Gent moeten ze er eerst nog enkele maanden over studeren en opnieuw het warm water uitvinden”, reageert Ömer Faruk, “Het Antwerps systeem staat al op poten, het werkt goed. Hopelijk volgt Gent snel dat voorbeeld.”

 

December 2016
 

Wondelgem getroffen door inbrakenplaag

Elke deelgemeente van Gent heeft vroeg of laat prijs. Na een inbrakenplaag in Mariakerke en kortgeleden ook in Drongen, is het nu de beurt aan Wondelgem. Daar werd de voorbije weken bijna dubbel zoveel ingebroken als in dezelfde periode vorig jaar. Bewoners zijn vanzelfsprekend ongerust.

Ook het gebrek aan informatie en communicatie van politie en stadsbestuur zit hen dwars. Daarom delen mensen dan maar zelf hun verhalen via de sociale media en roepen ze hun buren op om waakzaam te zijn.

“Ook hier weigert de Stad Gent om mee te werken aan een buurtinformatie netwerk (BIN)”, zegt Ömer Faruk Demircioglu, “terwijl een goede samenwerking tussen burgers en politie veel nodeloze ongerustheid zou kunnen wegnemen. En de inbrekers zouden het een pak moeilijker krijgen! Wie kan daar tegen zijn?”

 

Oktober-November 2016
 

Jeugdhuis Ergenekon slachtoffer van drugsoverlast

Recent richtte de voorzitter van jeugdhuis Ergenekon in de Rabotwijk een dringende noodkreet aan de burgemeester. In een brief beschreef hij hoe het jeugdhuis de voorbije maanden herhaaldelijk ten prooi is gevallen van “drugsjongeren” van buitenaf die de werking ernstig verstoren en zich ook te buiten gaan aan vandalisme. De politie heeft al herhaaldelijk vaststellingen gedaan en pv’s opgesteld, maar de situatie lijkt van kwaad naar erger te gaan.

Gemeenteraadslid Ömer Faruk Demircioglu interpelleerde daarover burgemeester Termont. Het antwoord was weinig bemoedigend voor het jeugdhuis: volgens de burgemeester was er weinig aan de hand. Dat er op korte tijd verschillende feiten hadden plaatsgevonden, wees er niet noodzakelijk op dat er een probleem (aan het ontstaan) was (!).

Dit soort ontkenning van de werkelijkheid is symptomatisch voor het Gentse stadsbestuur. Faruk hoopt dat deze laissez-faire houding er niet toe leidt dat de toestand op termijn uit de hand loopt. Het jeugdhuis draait goed en dat moet zo blijven. Sowieso blijft hij de wijk van nabij opvolgen.

 

September 2016
 

Fietsonveiligheid: foutparkeerders MariaHendrikaplein

Het Maria-Hendrikaplein aan het SintPietersstation is aan de kant van de Fabiolalaan aangelegd met een mooi breed fietspad. Dit fietspad wordt druk gebruikt, maar dat verhindert niet dat er regelmatig bestuurders zijn die er hun voertuig parkeren.

Soms gaat het om mensen die iemand komen afhalen van het station en die beter gebruik zouden maken van de ondergrondse kortparkeerplaatsen. Maar het gaat ook om leveranciers van de horecazaken. Zij vinden moeilijk plaats om te laden of te lossen sinds het bovengronds parkeren bijna volledig is afgeschaft. Als ze op de rijbaan blijven, staan blokkeren ze de weg. Maar het alternatief, namelijk het fietspad blokkeren, is uiteraard even onaanvaardbaar.

“Er is nu geen enkele mogelijkheid om veilig te laden of te lossen”, zegt Ömer Farük Demicioglu, “Nochtans zou dit snel kunnen worden opgelost wanneer enkele fietsenstallingen worden omgevormd tot laad- en losplaatsen. Onbegrijpelijk dat het stadsbestuur hier geen werk van maakt.”

 

Juni 2016
 

Sensoren voor fietsenstallingen

De Stad Gent trekt 50.000 euro uit om in de fietsenstalling onder de Sint-Michielshelling een "proefproject fietsdetectie” op te zetten. Gemeenteraadslid Omer Farük Demircioglu vroeg de schepen van mobiliteit wat de bedoeling is en hoe dit er concreet zal uitzien.

De schepen antwoordde dat het te vergelijken is met de groene lichtjes die in sommige parkeergarages de vrije plaatsen aanduiden. Sensoren in de fietsrekken zullen meten of de plaats bezet is of niet. Daardoor zullen gebruikers meteen kunnen zien of er nog plaats is in de fietsenstalling. Er zal ook gemeten worden hoe lang een fiets blijft staan. Dat maakt het gemakkelijker om achtergelaten vehikels (zogenaamde “weesfietsen”) op te ruimen, wat meer ruimte maakt voor andere fietsen.

In zijn reactie zei Faruk dat dit op zich een zinvol project is, zeker voor grotere fietsenstallingen. Maar hij wees de schepen er tegelijk op dat het niet nodig is veel te betalen om het warm water opnieuw uit te vinden: in Nederland bestaat dit soort systemen al en die werken er perfect.

 

April-Mei 2016
 

Gedaan met rondslingerende fietsen op de Korenmarkt?

Sinds de opening van de Albert Heijnsupermarkt op de Korenmarkt staan er dagelijks een pak fietsen wild geparkeerd voor het oude postgebouw. Nochtans is er om de hoek onder de Sint-Michielshelling een grote fietsenstalling en legde de Stad vlakbij het postgebouw zelf een gloednieuw fietsparkeervak aan. De rondslingerende fietsen hinderen de voorbijgangers en vormen een gevaar zo dicht bij de tramsporen.

Daarom vroeg Ömer Faruk Demircioglu het stadsbestuur om maatregelen te nemen. De schepen erkende het probleem en beloofde gemeenschapswachten in te zetten om de fietsers aan te spreken en hen naar het parkeervak te sturen. Aan fout geparkeerde fietsen zal een kaartje worden gehangen met een waarschuwing.

"Laat ons hopen dat dit helpt", repliceerde Faruk, "En dat de fietsers in kwestie zullen begrijpen dat hun tweewieler in een stalling thuishoort en niet zomaar ergens op het plein midden in de weg."

 

Maart 2016
 

Nood aan meer fietsenstallingen!

Het stadsbestuur wil inzetten op fietsen. Dit impliceert dat er ook meer fietsparkeerplaatsen moeten komen.

Vandaag is het nog te veel zo dat sommige mensen her en der hun fiets zetten, te pas en te onpas, letterlijk. Dit oogt weinig fraai en zorgt soms zelfs voor toegankelijkheidsproblemen. Gemeenteraadslid Ömer Faruk Demicioglu stelde hierover een vraag aan schepen Watteeuw (Groen).

Hij was blij te vernemen dat in de wijken Brugse Poort en Rooigem fietsstallingen voor zo'n 400 fietsen werden geïnstalleerd. In de andere Gentse wijken is men nog maar in de planfase.

Verder wordt ook onderzocht waar en hoe zogenaamde buitenmodelfietsen (vb. bakfietsen) zonder overlast kunnen parkeren.

 

Februari 2016
 

Aanpak Wondelgemstraat: stadsbestuur volgt N-VA

Al in 2014 stelde Ömer Faruk Demircioglu voor om het groeiende aantal horecazaken in de Wondelgemstraat een halt toe te roepen. Het ging immers grotendeels om allemaal café's en snackbars van hetzelfde type , wat de diversiteit en aantrekkelijkheid van de Wondelgemstraat als horeca- en winkelstraat bedreigde. Bovendien zorgden sommige etablissementen wel vaker voor overlast. Burgemeester Termont (sp.a) was echter van mening dat één en ander niet moest overdreven worden en hij kantte zich tegen een stop.

Groot was dan ook Faruks verbazing toen schepen Peeters (OpenVLD) recent aankondigde dat er nu toch een stop komt op het aantal horecazaken in de Wondelgemstraat.

Volgens de schepen was het stadsbestuur in het verleden "te genereus geweest met vergunningen" en was de situatie "uit de hand gelopen". Faruk is vanzelfsprekend tevreden met deze ontwikkeling, maar vraagt zich tegelijk af waarom het nog twee jaren moest duren voor men het licht zag.

 

Januari 2016
 

Verlichting voor zebrapad Botestraat op komst?

Het zebrapad in de Botestraat in Wondelgem ter hoogte van de kruising met tramlijn 1 wordt ook ‘s avonds druk gebruikt door mensen die van de tramhalte stappen in de richting van de P+R-parking aan de overkant (of omgekeerd).

Door een gebrek aan degelijke verlichting doen er zich na het vallen van de schemering regelmatig gevaarlijke situaties voor : automobilisten rijden overstekende voetgangers bijna aan omdat ze in het donker niet goed te zien zijn.

Ömer Faruk Demircioglu vroeg de schepen van openbare werken voor een oplossing te zorgen. De schepen beloofde dat zijn diensten de situatie ter plaatse zullen onderzoeken.
Faruk hoopt alvast dat er snel degelijke verlichting voorzien wordt.

 

November-December 2015
 

Cel diversiteit van de Gentse politie zit zonder personeel

De Gentse politie heeft een 'cel diversiteit', die de contacten met verschillende specifieke gemeenschappen (religieus, etnisch-cultureel, holebi's, enz.) in onze stad onderhoudt. Faruk Demircioglu vroeg toelichting over de werking van deze cel. Wat blijkt? Van de drie voorziene personeelsleden is er op dit moment niet één aanwezig of beschikbaar.

Maar de burgemeester nuanceerde onmiddellijk door te zeggen dat de taken van de cel "zonder problemen" door personeelsleden van de dienst maatschappelijke zorg worden overgenomen en dat de werking onverminderd wordt voortgezet. Hij beloofde ook nieuwe kandidaten te zoeken binnen het korps om de cel te bemannen.

De cel diversiteit bestaat op dit moment dus enkel op papier. Faruk Demircioglu neemt zich voor om dit dossier nauwgezet op te volgen tot de problemen op dit vlak binnen de politie zijn opgelost.

 

Oktober 2015
 

Nieuw pand gezocht voor de Bibliotheek van Wondelgem

Het filiaal van de stedelijke bibliotheek in Wondelgem is gevestigd in een gebouw dat de stad huurt in de Vierweegsestraat. De eigenaar stelt het pand te koop wat betekent dat de bibliotheek er vóór eind 2016 weg moet. De schepen antwoordde in de commissie dat de stadsdiensten op zoek zijn naar een ander pand, maar dat er nog steeds geen concrete voorstellen zijn.

"Nochtans weet men al van voor de zomervakantie dat er een probleem is", zegt Faruk Demircioglu, "Een jaar is een relatief korte periode om een verhuis goed voor te bereiden, een nieuwe locatie te vinden en die in te richten. Laat ons hopen voor de bewoners van Wondelgem dat er spoedig vooruitgang geboekt wordt zodat ze volgend jaar in een ander en mooier bibliotheekfiliaal terecht kunnen.”

 

September 2015
 

Ophaling huisvuil in Wondelgem

In de Uitvangstraat in Wondelgem bleef de eerste week van september het huisvuil staan. De straat was niet bereikbaar voor de vrachtwagens van Ivago wegens de werken aan de Zeeschipstraat. Bewoners vreesden dat ook de hulpdiensten hun straat niet konden bereiken.

Faruk Demircioglu kaartte dit aan bij de schepen. Het probleem werd prompt rechtgezet door een bijkomende huisvuilophaling en door af te spreken met de aannemer dat de straat tijdens de werken toegankelijk moet blijven voor zowel Ivago als de hulpdiensten.

 

Juni 2015
 

Heel wat van de nieuwe fietsvoorzieningen in onze stad worden gerealiseerd en betaald door de Vlaamse overheid 

Op dat vlak is er voor de Gentse fietsers heel wat goed nieuws:
- De  problemen bij de bouw van de onderdoorgang aan de Nieuwevaart  zijn opgelost. De nieuwe verbinding  zal eind dit jaar gebruiksklaar zijn
- De werken voor de langverwachte  onderdoorgang  aan de  Rozemarijnbrug  zullen binnenkort beginnen.
- De plannen  voor de twee nieuwe ‘Parkbos’-fietsbruggen aan het Maaltepark gaan verder (onderdeel van een veilige fietsverbinding tussen Gent en De Pinte).

 “Er is nog veel werk aan de winkel voordat Gent zich een echte fietsstad mag noemen”, zegt Faruk Demircioglu, “maar het is duidelijk dat de Vlaamse overheid sterk investeert  in meer fietscomfort voor de  Gentenaars.”

 

Mei 2015
 

Problematische opkuis na evenementen

Tijdens het lang weekeinde van 14 mei liepen er in het centrum van de stad verschillende eetfestivals. Het gevolg hiervan was dat het Braunplein en omgeving bezaaid lagen met een hoop afval. Zelfs maandagavond lag er nog een berg ongeloofelijk vuile rommel. Faruk Demircioglu vroeg hoe dat kwam. Worden er dan geen afspraken gemaakt met de organisatoren om te vermijden dat vuil op straat belandt? De schepen antwoordde dat die afspraken er wel degelijk waren, maar dat in de loop van maandag nog veel moest worden afgebroken. Daardoor was afval dat nog niet opgeruimd.

 

April 2015
 

Renteloze lening moet verenigingen asbestloods helpen

Een grote loods die door de stad ter beschikking gesteld werd gesteld aan Gentse organisaties (jeugdbewegingen, toneelverenigingen, …) om hun materiaal op te slaan, werd in de herfst van 2014 verzegeld. Bij werken aan het dak kwam er asbeststof vrij waardoor alle opgeslagen materiaal nu vervuild is. De rechtszaak tussen eigenaar en aannemer over aansprakelijkheid en schadevergoedingen sleept aan.

Voor de betrokken organisaties is dit problematisch: ze kunnen niet aan hun werkingsmateriaal en ze hebben niet zomaar de middelen om ander materiaal aan te kopen. Faruk Demircioglu, die dit dossier opvolgt, is daarom blij dat het stadsbestuur heeft beslist om de verenigingen te helpen met een renteloze lening. “Wij steunen volop dit mooi initiatief”, zegt hij, “met het geld zijn de verenigingen voorlopig geholpen in afwachting van een schaderegeling.”

 

Maart 2015
 

Oplossing voor jeugdhuis Ergenekon in zicht

Ergenekon vzw is een erkend jeugdhuis met een actieve werking die een grote groep Turkse jongeren uit de wijk Rabot bereikt. De vzw moet echter weg uit het bouwvallige gebouw dat zij huren van de Stad Gent. Eigenlijk diende het pand vorig jaar al gesloopt te worden. Op lange termijn voorziet de stad nieuwe lokalen in het project Tondelier, maar die zullen niet gebouwd worden voor 2021. In de tussentijd dreigde het jeugdhuis dakloos te worden.

“De organisatie is wanhopig op zoek naar een oplossing”, zei Faruk Demircioglu in de Commissie Jeugd, “Men is bereid zelf te investeren, maar na maanden overleg krijgt men nog steeds geen duidelijkheid.” De dringende vraag van Faruk deed de schepen in actie schieten: er komen containerlokalen waarin het jeugdhuis zijn werking kan verderzetten in afwachting van de latere nieuwbouw.

 

Februari 2015
 

Werken aan liften vormen probleem voor minder mobiele bewoners

Rolstoelgebruikers-bewoners van de sociale woningblokken in de Maïsstraat (van WoninGent) waren erg bezorgd toen ze vernamen dat de liften in hun gebouw voor een hele tijd buiten werking zouden zijn omwille van werken. Faruk Demircioglu vroeg de schepen van wonen, ook voorzitter van WoninGent, wat er aan de hand is en welke oplossing hij voorziet voor mensen die minder mobiel zijn.

De schepen antwoordde dat er zoveel problemen zijn met de liften dat een grondige renovatie of zelfs een vervanging niet langer kan worden uitgesteld. Hij beloofde dat de mensen niet in de kou zouden blijven staan: voor een aantal van hen zal buitenshuis een tijdelijk logement gezocht worden, en anderen zullen meer intensief worden ondersteund. Hij zegde ook toe de bewoners ruim op voorhand op de hoogte te brengen van het tijdstip van de werken.

 

Januari 2015
 

Tramhaltes buitengebied in toekomst beter verlicht

Een donkere tramhalte in een afgelegen wijk zet mensen niet aan om het openbaar vervoer te gebruiken. Faruk Demircioglu kaartte het probleem van de onverlichte tramhaltes in het buitengebied aan in de gemeenteraad.

Bijvoorbeeld op Lijn 1 zijn de haltes Wondelgem - Roodborstjesstraat zo donker dat de reisinfo en affiches in het schuilhuisje niet te lezen zijn.
De schepen van mobiliteit antwoordde dat het probleem bekend is. Vooral bij perrons die ver liggen van de openbare weg is er een probleem. Er is geen openbare verlichting en stroom voorzien in de schuilhuisjes is moeilijk en kostelijk.

Toch komt er beterschap, want het nieuwe bestek straatmeubilair voorziet de mogelijkheid om schuilhuisjes met zonnepanelen te plaatsen.

 

December 2014
 

Is Gent klaar voor de supertram?

Vlaams minister van mobiliteit Ben Weyts is onlangs de nieuwe 'supertram' komen voorstellen in de stelplaats van De lijn in Gentbrugge. Vanaf de lente zullen deze extra lange trams ingezet worden op lijn 1. Daardoor zullen er per uur 2000 reizigers meer kunnen worden vervoerd.

Faruk Demircioglu informeerde of de nodige verlenging van de tramhaltes al overal is uitgevoerd. “De nieuwe tram is een grote stap vooruit voor de reizigers”, zegt hij, “nu moet het stadsbestuur nog doen wat nodig is om de doorstroming flink te verbeteren, want een tram die stilstaat in de file daar heeft niemand iets aan. Ruime trams die vlot rijden, dat is pas openbaar vervoer van topniveau.”

 

Oktober-November 2014
 

Geen bijkomende verlichting voor de Vrijdagmarkt

Op de Vrijdagmarkt werden in 2010 de verlichtingspalen weggehaald en vervangen door lichtpunten gericht op de gevels. Op de grondprojectoren aan het standbeeld van 'Tjok' na wordt het grote plein sindsdien niet verlicht. Daardoor is het er vrij donker en voelen mensen zich er soms onveilig. Regelmatig klinkt de vraag naar een betere verlichting en onlangs startten handelaars van het plein daarvoor zelfs een petitie.

Faruk Demircioglu vroeg de schepen naar zijn reactie . Het antwoord van de schepen was duidelijk: “De verlichting van het plein is inderdaad zo opgevat dat mensen ’s avonds langs de pleinwanden bewegen waar er voldoende verlichting met voldoende zichtbaarheid is.” Er komt dus geen bijkomende verlichting. De situatie zal wel wat verbeteren eens de werken op de hoek met de Lange Munt klaar zijn. Ook de nieuwe monumentenverlichting voor het Toreken zal wat meer licht doen schijnen. Maar voorlopig blijft het midden op de Vrijdagmarkt nog duister.

 

September 2014
 

Toegankelijkheid Lokale Dienstencentra OCMW

Een recent rapport van de kwaliteitsinspectie lokale dienstencentra (LDC) leert dat de toegankelijkheid van de OCMW-dienstencentra in onze stad nog altijd problematisch is. Een vlotte toegang is niet verzekerd voor mensen met een beperking.

Een korte oplijsting van de mankementen: onaangepaste toiletten, te hoge balies, hinderlijke niveauverschillen, enz. In het geval van LDC De Regenboog in de stationsbuurt is ook de omgeving van het centrum niet in orde: voetpaden en oversteekplaatsen zijn niet aangepast.

Faruk Demicioglu vindt dit niet kunnen en zal er op aandringen dat de nodige budgetten worden vrijgemaakt om deze problemen prioritair op te lossen.

 

Juni 2014
 

WK in Gentse horeca: GAS-boetes bederven de pret

Bizar nieuws uit een stad die zich graag als sociaal en progressief profileert. Het WK voetbal was nog maar pas afgetrapt of bijna 60 Gentse horecazaken kregen al direct een rode kaart in de vorm van een GAS-boete. Veel uitbaters wisten niet dat alle vertoningen van de wedstrijden moeten worden gemeld aan het stadsbestuur, zelfs als die binnen gebeuren en op een gewone televisie.

Faruk Demircioglu apprecieert vanzelfsprekend dat het stadsbestuur over de veiligheid wil waken. Niemand wil een herhaling van de rellen op de Kouter tijdens een vertoning op groot scherm van de wedstrijd België-Turkije. Maar het is ook duidelijk dat deze meldingsplicht niet duidelijk genoeg bekend werd gemaakt. Daarom was een waarschuwing aan de handelaars om zich in regel te stellen misschien meer gepast dan het overdreven kwistig uitdelen van boetes.

 

Mei 2014
 

Overlast Wondelgemstraat

De Wondelgemstraat is één van de drukste straten in de Rabotwijk: veel verkeer, hoge parkeerdruk, veel winkels, een zeer hoge concentratie qua café's, een hogeschoolcampus vlakbij, enz. Faruk Demircioglu ontvangt de laatste tijd signalen uit de wijk dat de overlast langs deze stadsader toeneemt.

Storend zijn met name hangjongeren en - volwassenen die aan de ingang van café's en elders in de straat de smalle voetpaden blokkeren zodat voorbijgangers - ouders met kinderwagens, senioren die moeilijk te been zijn, enz. - nog nauwelijks door kunnen. Bovendien roepen ze de passanten regelmatig na of klampen ze hen aan. Heel wat mensen voelen zich niet meer op hun gemak en vermijden er nog langs te gaan. Winkeliers stellen vast dat klanten wegblijven.

Faruk pleit ervoor dat de lokale buurtwerkers de mensen die deze overlast veroorzaken aanspreken op hun gedrag. Wanneer dit niets zou uithalen, moet men uiteraard kordater optreden. De leefbaarheid van de Rabotbuurt staat voorop.

 

April 2014
 

Voederverbod voor dieren

Gecontacteerd door buurtbewoners vroeg Faruk Demircioglu aan de schepen voor milieu aandacht voor de naleving van het stedelijke voederverbod voor dieren op een speelplein in Wondelgem. Goedmenende bewoners en passanten geven er vaak vogels eten, maar dit zorgt voor allerlei vormen van overlast: uitwerpselen op huizen, aantrekken van ongedierte, enz.

De schepen beloofde de bevoegde dienst opdracht te geven maatregelen te nemen. Mensen die voederen zullen ter plaatse aangesproken en gesensibiliseerd worden. Buurtbewoners zullen een affiche voor het raam te hangen. Er zal in de omgeving een folder over de problematiek in de bus gestoken worden. Indien nodig komt er op het plein zelf ook een infobord. Faruk volgt nu op of de toegezegde maatregelen ook uitgevoerd worden.

 

Maart 2014
 

Kunstwerken stadhuis

Bij zijn eerste bezoek aan het Gentse stadshuis viel het Faruk Demircioglu op dat dit eigenlijk een echt museum is: tal van historische schilderijen, beeldhouwwerk, wapenschilden, de architectuur op zich. Tegelijk stelde hij vast dat er ter plaatse geen informatie beschikbaar is over deze kunstschatten of de historiek van het gebouw: geen brochure, geen infobordjes, helemaal niets.

Zowel voor Gentenaars als toeristen die ons stadhuis wensen te bezoeken toch een gemiste kans. Schepen van cultuur en erfgoed Annelies Storms (sp.a) heeft ruim een jaar geleden nochtans al beloofd om hier aan te verhelpen. Maar vandaag is daar dus nog altijd niets van te merken. Faruk zal bij de schepen aandringen op spoed. Het is immers doodzonde om een culturele troef als ons stadhuis niet ten volle uit te spelen.

 

Februari 2014
 

Mensen op weg naar werk zetten

In Gent is er veel werk, maar er zijn ook veel werklozen. Dit komt omdat in onze stad heel wat (jonge) mensen wonen die niet de juiste scholing hebben. Hieraan verhelpen moet een prioriteit zijn voor het beleid. Faruk Demircioğlu heeft bijzondere interesse voor dit thema en vindt dat er tegelijk moet worden ingezet op onderwijs én werkgelegenheid.

Bij onderwijs is het belangrijk om te voorkomen dat jongeren te vroeg afhaken en de school verlaten zonder diploma. Daarna is het zaak mensen adequaat te begeleiden naar vorming of gepast werk. Faruk neemt zich voor om de vele versnipperde maatregelen die de stad in dit verband neemt kritisch op te volgen. De stedelijke inspanningen moeten geconcentreerd worden op die initiatieven die resultaten boeken, en mensen echt vooruit helpen.

 

Januari 2014
 

Nieuwkomer gemeenteraadsfractie: welkom Faruk!

Wondelgemnaar Faruk Demircioglu heeft in de gemeenteraad van januari de eed afgelegd als raadslid. Faruk komt de gemeenteraadsfractie versterken in vervanging van Matthias Storme. Hij is al van jongs af aan gebeten door de politiek: “Politiek is interessant én omwille van het debat, én omwille van de oplossingen die de politiek kan leveren. Vooral dat laatste is essentieel, daarover gaat het uiteindelijk." Faruk is voor onze fractie lid van de commissie sport en cultuur, en van de commissie onderwijs en personeelszaken.