Eric Wauters - Werk in de OCMW-raad

Oktober 2015
 

OCMW-cliënten blijven letterlijk in de kou staan

De organisatie die instaat voor het uitvoeren van de energiescans in de woningen van OCMW-cliënten heeft een groot probleem. Door het aantal energiesnoeiers (= de specialisten die thuis komen kijken waar en hoe er energiebesparingen mogelijk zijn) te verminderen, heeft paarsgroen zichzelf in de voet geschoten.

“Zo kunnen er nu nauwelijks nog energiescans plaatsvinden, waardoor er geen energiebesparende werken kunnen starten met als gevolg dat de energiefactuur hoog blijft”, betreurt Eric Wauters. Hij zal deze ondoordachte beslissing blijven aankaarten. De energiearmoede bij OCMW-cliënten moet worden aangepakt.

 

September 2015
 

Paarsgroen activeringsbeleid = onvoldoende

Activeert het OCMW meer of minder cliënten sinds Groen deel uitmaakt van de Gentse meerderheid? Raadslid Eric Wauters stelt – helaas – een opmerkelijke daling vast van het aantal mensen dat na het afsluiten van hun dossier werkt of een opleiding volgt.

“Bij de vorige meerderheid ging het om zo'n 714 OCMW-cliënten per jaar. Maar nu, onder paarsgroen is dit cijfer voor wat betreft 2014 meer dan gehalveerd", zegt Eric, "Dat is bijzonder jammer, aangezien een job een uitweg is uit de armoede."

 

Juni 2015
 

Groen in meerderheid = afschaffing infosessies energiezuinigheid

Tot 2013 hield de stedelijke vzw ReGent infosessies voor OCMW-cliënten over energiezuinigheid. Sinds Groen deel uitmaakt van de meerderheid werden deze sessies echter afgeschaft. Dat is voor de mensen in kwestie erg jammer.

Nu zullen ze immers informatie mislopen over groepsaankopen, gratis water- of energiescans, enz. Allemaal zaken die er voor zorgen dat de factuur voor nutsvoorzieningen verkleint.

“Zeker voor wie het financieel wat moeilijker heeft, en dat is voor het OCMW-cliënteel bijna per definitie het geval, is zo’n kostenbesparing sowieso wenselijk”, zegt OCMW-raadslid Eric Wauters.

 

Mei 2015
 

Goede bouwplannen houden rekening met verkeersimpact

Ook de deelgemeenten hebben nood aan stedelijke en OCMW-dienstverlening. In Zwijnaarde gaat het Gentse OCMW naast het bestaande rusthuis, basisschool Sint-Vincentius en sporthal De Hekers een nieuw Lokaal Dienstencentrum en seniorenflats bouwen.

Bij de goedkeuring van deze bouwplannen vroeg OCMW-raadslid Eric Wauters aandacht voor de impact op het plaatselijke verkeer. Maar men moest het antwoord schuldig blijven. “Vreemd in een stad waar mobiliteit steeds meer een cruciaal thema wordt”, besluit Eric.

 

April 2015
 

N-VA pakt dak- en thuisloosheid aan

Anderhalf jaar geleden stapte het Gentse OCMW in het federale proefproject ‘housing first’ om dak- en thuisloosheid aan te pakken. OCMW-raadslid Eric Wauters vernam bij een tussentijdse evaluatie dat alle ex-thuislozen die via het OCMW werden doorverwezen nog steeds in hun woning wonen.

Het gaat om een innovatief project dat onder meer ook in de Verenigde Staten, Canada, Finland en Frankrijk ingevoerd werd. Door mensen een dak boven hun hoofd te bieden, is begeleiding door het OCMW meer succesvol. Als staatssecretaris van armoedebestrijding zorgde Elke Sleurs niet alleen voor een verlenging van het project, maar er kwam bovendien een uitbreiding naar 3 middelgrote steden.

“Dankzij de verlenging krijgen deze voormalige thuislozen een duurzame oplossing”, zegt Eric Wauters, “Puik werk, Elke!”

 

Maart 2015
 

Taalbeleid OCMW laat op zich wachten

Het personeel en het management van het Gentse OCMW dringen al jaren aan op de uitwerking van een taalbeleid. Maar zowel de vorige meerderheid als de huidige paarsgroene beleidsploeg geraken het hier maar niet over eens wegens ‘politiek gevoelig’.

OCMW-raadslid Eric Wauters begrijpt de aarzeling niet: “Het spreekt toch voor zich dat de taalwetgeving en het promoten van de Nederlandse taal dé uitgangspunten moeten zijn van een degelijk taalbeleid?”

 

Februari 2015
 

Aankoop dieselvrachtwagen = verduurzamen?

Wanneer duurzaamheid hoog op je agenda staat, kom je bij de Gentse meerderheidspartijen wel vaker bedrogen uit. Dat bleek afgelopen maand nog maar eens. Tijdens de budgetbesprekingen eerder dit jaar informeerde onze fractie al naar de intenties om het OCMW-wagenpark te verduurzamen. Nietszeggend antwoord van de meerderheid: “We leveren voldoende inspanningen.”

En het klopt ook niet echt: recent had de meerderheid immers de bedoeling om een vervuilende dieselvrachtwagen aan te kopen. Gelukkig stond de N-VA tijdig op de rem. “Die aarzeling om het OCMW te verduurzamen begrijp ik niet”, zegt OCMW-raadslid Eric Wauters.

 

Januari 2015
 

N-VA neemt sociale fraude wél ernstig

De N-VA neemt sociale fraudebestrijding ernstig. Omdat OCMW-steun moet gaan naar wie er echt nood aan heeft. Twee jaar geleden beloofde de meerderheid om de werking van de sociale fraudecel te evalueren.

“Maar dat is er nooit van gekomen,” merkt Eric Wauters op. Nochtans was een evaluatie welkom geweest: de wachttijd voor de afhandeling van dossiers loopt ondertussen namelijk al op tot vier maanden. Eric zal hier dan ook op blijven aandringen.

 

December 2014
 

Onmeetbare aanpak Jongerenwerkloosheid

De Gentse meerderheid beloofde via haar bestuursakkoord werk te zullen maken van werk bij jonge OCMW-cliënten. Er werden dan ook diverse projecten opgestart, maar nu blijkt dat het OCMW helemaal geen cijfers bijhoudt over hoeveel jongeren effectief doorstromen naar een job.

Maatregelen lanceren om jongerenwerkloosheid aan te pakken, maar vervolgens niet opvolgen of die acties tot de verhoopte resultaten leiden? Voor Eric Wauters is dit geen behoorlijk bestuur. “Erger zelfs, tot op heden zijn er ook geen concrete acties uitgewerkt om te vermijden dat jonge leefloners de school verlaten zonder diploma!", zucht Eric.

 

Oktober-November 2014
 

Miljoenen euro’s verspild aan ondergrondse parking

Een OCMW dat in ‘fietsstad’ Gent een eigen ondergrondse parking financiert, en dat in tijden van algemene besparingen? Niet meteen een voorbeeld van goed bestuur. De OCMW-fractie stemde dan ook consequent tegen.

Maar nu blijkt er ook nog eens een pak geld verspild te zijn aan een minnelijke schikking met de ontwerpers en bouwfirma’s van die garage.

“Was dat geld niet beter besteed geweest aan de zorg voor onze senioren en aan de strijd tegen de nog steeds groeiende armoede in Gent?”, vroeg Eric Wauters zich af.

 

September 2014
 

Slankere stadsorganisatie

Nu de Vlaamse regering aan gemeenten en OCMW’s vraagt om intensiever te gaan samenwerken, bereidt ook het Gentse stadsbestuur de eerste stappen van een fusieoperatie voor. Maar op welke manier deze efficiëntieoefening ook echt tot besparingen zal leiden, blijft alsnog onduidelijk: de paarsgroene meerderheid kiest niet voor transparantie en weigert vragen over de financiële implicaties van de fusieoperatie te beantwoorden.

OCMW-raadslid Eric Wauters wijst ook op flagrante fouten in het hele beslissingstraject. Als ex-OCMW-secretaris weet hij waarover hij spreekt: “Hopelijk komt niet alleen de fusie er, maar leidt ze ook tot een efficiëntere werking en tot de nodige besparingen - want dat is uiteindelijk de bedoeling!"

 

Juni 2014
 

Thuiszorg: gebrekkige dienstverlening

Eric Wauters wees de paarsgroene meerderheid afgelopen maand op de gebrekkige dienstverlening op vlak van thuiszorg in een aantal Gentse deelregio’s. Eric kaartte heel concreet aan dat er op dit moment onvoldoende kan tegemoet gekomen worden aan de noden van heel wat Gentse burgers inzake thuiszorg. OCMW-voorzitter Rudy Coddens zag zich verplicht om de N-VA hierin bij te treden. Hij kondigde aan dat de problemen binnenkort zullen worden aangepakt. Maar terzelfdertijd maakte de voorzitter duidelijk dat het niet zijn intentie is om een nieuwe, volwaardige OCMW-thuiszorgdienst uit te bouwen.

 

Mei 2014
 

Renovatie-proefproject in Sint-Amandsberg

Verkrotting blijft in Gent in heel wat wijken een groot probleem. Eric Wauters hoopt dat een proefproject gericht op renovatie dat het OCMW opstart in Sint-Amandsberg de levensomstandigheden van de woningeigenaars zal verbeteren. Het OCMW werkt hierbij samen met een nieuwe vzw die de screening, begeleiding en opvolging van de eigenaars en hun woning voor zich neemt.

“Investeren in comfort, veiligheid, sociale cohesie en energiezuinig wonen, is op zich zeker interessant”, aldus Eric, “Alleen vraag ik me af of het renovatiebeleid niet te versnipperd wordt gevoerd: het stadsbestuur, het stadsontwikkelingsbedrijf en ook andere instanties hebben nu al diverse projecten lopen. Ik zal er in elk geval op toezien dat in alle projectfasen een gemotiveerde evaluatie zal worden voorgelegd.”

 

April 2014
 

Kwaliteitsvolle en goedkope medicatie

Raadslid Eric Wauters merkte op dat de prijzen die het OCMW betaalt voor de medicatie die ze in haar rusthuizen aanbiedt toch wel aan de hoge kant zijn. Onderzoek wees uit dat het OCMW onvoldoende de concurrentie tussen farmaceutische bedrijven laat spelen om zo scherpere prijzen te bedingen. Dit is niet alleen onverstandig omgaan met het belastingsgeld van de burger, het jaagt de OCMW-rusthuisbewoners ook onnodig op kosten. De N-VA-fractie pleit er dan ook voor om de markt meer te laten spelen. Op die manier betalen rusthuisbewoners een faire prijs voor hun medicatie. Tegelijk kan het OCMW middelen uitsparen die elders kunnen ingezet worden.

 

Maart 2014
 

OCMW-werkbezoek aan Poverello

Begin maart bezochten onze OCMW-raadsleden samen met Elke Sleurs en Peter Dedecker Poverello. Het sociaal restaurant, gelegen in de Komijnstraat, biedt een warme maaltijd aan tegen een sociaal tarief van 1 euro. Er komen dagelijks 70 tot 80 eters. De werking krijgt geen structurele overheidssteun, maar wordt volledig gedragen door vrijwilligers. Die talrijke vrijwilligers verdienen zeker ons respect. Via de gesprekken zagen we bevestigd dat er blijvend werk moet worden gemaakt van armoedebestrijding in Gent.

 

Januari 2014
 

Dichten digitale kloof: OCMW sluit mensen uit

Het OCMW is gestart met een proefproject om de digitale kloof te dichten bij mensen in armoede. OCMW-­cliënten met een gezin krijgen een tweedehands pc met internetaansluiting, en enkele uren begeleiding. Dit project heeft alleen maar voordelen: werkloze ouders kunnen online naar werk zoeken en kinderen kunnen computervaardigheden aanleren.

Dit project werd onlangs uitgebreid tot 100 gezinnen in financiële moeilijkheden. Op zich goed, maar nu blijkt dat het OCMW tegelijk een bepaling heeft ingevoerd die mensen uitsluit die schulden hebben bij hun internetprovider. "Een onaanvaardbare uitsluitingsgrond", oordeelt OCMW-­raadslid Eric Wauters, "want OCMW-­cliënten hebben vaak schulden, ook de mensen voor wie dit project bedoeld is. Waar men schulden heeft -­ bij de provider of elders -­ zou in deze geen rol mogen spelen."

 

December 2013
 

Financiering gepland woonzorgcentrum Mariakerke geen zekerheid

Om de bouw van onder andere het nieuwe woonzorgcentrum in Mariakerke te kunnen financieren wil het OCMW haar historisch patrimonium verkopen. Zo hoopt het ongeveer 40 miljoen euro op te halen tegen het einde van de legislatuur. Dit patrimonium wordt beheerd door Stadsontwikkeling Gent (SOGent). Zij hebben de verantwoordelijkheid om deze operatie in goede banen te leiden en krijgen daarvoor een jaarlijkse bijdrage van 592.000 euro van het OCMW.

Er zijn niet alleen vragen bij de omvang van dat bedrag, maar ook bij de sanctieregeling wanneer SOGent zijn doelstellingen niet haalt. De schadevergoeding is te beperkt waardoor het OCMW een te groot risico loopt op het mislopen van inkomsten. Finaal komen de geplande investeringen hierdoor mogelijk in het gedrang. Waarschuwingen ter zake vielen in dovemansoren. Afwachten dus wat de verkoop oplevert zodat de al beperkte investeringen niet in het water vallen.

 

November 2013
 

Snelwerkbemiddeling wordt ‘traagwerkbemiddeling’

Snelwerkbemiddeling is een project waarbij OCMW-cliënten snel aan werk worden geholpen op de gewone arbeidsmarkt. Dat lukte voor een belangrijk aantal cliënten. Voor andere steuntrekkers werd dit project ingezet als werkbereidheidstest. Bij sommigen bleek geen werkbereidheid waarop de uitkering - terecht - werd stopgezet. Gezien de positieve evaluatie door de OCMW-medewerkers zelf en de voor zich sprekende resultaten: een goed project. Toch kiest dit bestuur er voor om dit project terug te schroeven door cliënten zogenaamd intensiever (lees: langer) te begeleiden, voor ze naar een gewone job worden geleid. Jammer te moeten vaststellen dat onder impuls van Groen gemorreld wordt aan initiatieven die net wél werkten.

 

Oktober 2013
 

Samenwerking met VDAB

Naar het voorbeeld van Londerzeel zal nu ook Gent VDAB-loketten openen op verschillende OCMW-locaties. Dat moet het vooral voor cliënten gemakkelijker maken om de weg naar werk te vinden. Dat kreeg Eric Wauters te horen na interpellatie op de recentste OCMW-raad. Die kaartte aan dat door besparingen bij de VDAB drie van de vijf werkwinkels in Gent zouden verdwijnen met alle gevolgen van dien voor OCMW-cliënteel.

Dat er binnen het OCMW nu VDAB-loketten komen, wordt vastgelegd in de nieuwe samenwerkingsovereenkomst tussen VDAB, Stad Gent en het Gentse OCMW. Daarmee volgt Gent een initiatief van de (N-VA) OCMW-voorzitter van Londerzeel. Daar wordt het hele project begeleid door de VVSG (Vereniging van Vlaamse steden en gemeenten). Hopelijk helpt dit alles om steuntrekkers aan het werk te brengen en houden.

 

September 2013
 

Werkbezoek Woon- en Zorgcentrum De Liberteyt

De OCMW-fractie heeft zich voorgenomen om maandelijks een welzijnsbureau, woon- en zorgcentrum of andere dienst van het OCMW te bezoeken. Dat stelt ons in staat voeling te krijgen met bezorgdheden op het terrein naast de gewone droge dossierkennis. Deze maand stond Woon- en Zorgcentrum De Liberteyt op het programma.

Na vriendelijke ontvangst door de directeur kreeg de fractie een deskundig antwoord op de vele – goed voorbereide – vragen. Onder de indruk daarvan liet de directeur verstaan dat het beheer van een woon- en zorgcentrum een grote inspanning van alle personeelsleden vraagt. Maar ondanks die inzet blijft het zoeken naar voldoende vrijwilligers om een handje toe te steken. Wie zich dus geroepen voelt en wat vrije tijd over heeft, kan zich gerust aanmelden bij het Woon- en Zorgcentrum De Liberteyt in Wondelgem.

 

Juni 2013
 

Managementcomité AZ Jan Palfijn

Het voorstel van de OCMW-voorzitter om een lid in het managementcomité van AZ Jan Palfijn te mogen afvaardigen werd door onze fractie enthousiast onthaald. Maar op de dag van de aanduiding zelf werd het aanbod alsnog ingetrokken. Bij nader inzien was het voor de meerderheidspartijen blijkbaar iets te gul geweest: zo’n grote transparantie tegenover de oppositie was toch van het goede te veel.

Geen democratische samenstelling dus in dit comité, want ook de twee ‘onafhankelijke bestuurders’, Erwin Lampaert (sp.a) en Dirk Holemans (gemeenteraadslid Groen) en één vertegenwoordiger van Institut Moderne – Geert Versnick (OpenVLD) – zijn pionnen van de meerderheid.

Het managementcomité bevat in totaal zes vertegenwoordigers aangeduid door het OCMW (waaronder de twee onafhankelijke bestuurders), een ziekenhuisgeneesheer, de directeur van het ziekenhuis en twee leden afgevaardigd door het Institut Moderne.

 

Mei 2013
 

Het mag iets kosten dat OCMW

Sinds het begin van de vorige legislatuur stegen de kosten van het Gentse OCMW spectaculair. In 2006 bedroeg de personeelskost al 62 miljoen euro. Maar op 6 jaar tijd zien we een stijging van maar liefst 38,3% tot 85,5 miljoen euro. En dat is nog niet alles. Ook de werkingskosten blijven in stijgende lijn gaan: in 2006 nog goed voor 14,5 miljoen euro, maar in 2012 al 23 miljoen euro, een stijging met 56,3%. Je hoeft geen genie te zijn om in te zien dat dit niet kon blijven duren. Toch bleven de traditionele partijen tijdens de verkiezingscampagne volhouden dat besparen niet nodig zou zijn. Maar wat blijkt nu? Nog geen half jaar ver in de nieuwe legislatuur worden er ook binnen het OCMW draconische maatregelen aangekondigd om te snoeien in de kosten.

 

Maart 2013
 

Geld voor dure OCMW-parkings terwijl armoede blijft toenemen

Hoewel het Gentse OCMW zegt een mobiliteitsbeleid te willen voeren gericht op het afraden van het gebruik van de wagen, werd toch besloten om twee nieuwe ondergrondse parkings te bouwen in de Sint-Martensstraat en op de Campus Prins Filip. Voor de N-VA is investeren in dergelijke personeelsparkings in het stadscentrum vanuit mobiliteitsoogpunt geen goed idee. Dit soort investeringen zijn tegelijk een mooi voorbeeld van hoe het Gentse OCMW-bestuur zijn prioriteiten verkeerd kiest: er zijn in onze stad – met bijvoorbeeld de jaar na jaar toenemende armoede en de gevolgen van de vergrijzing – zeker dringender noden.

De nieuwe parking in de Sint-Martensstraat voor het OCMW-personeel zal dan nog ook nog eens een pak duurder uitvallen dan eerst gedacht. De kosten werden verkeerd ingeschat. Op dit moment is het kostenplaatje al 1,2 miljoen euro meer dan het initiële budget van 5,2 miljoen euro. En ook de parking op de Campus Prins Filip wordt een steeds duurdere grap: ook daar zit men alweer een half miljoen euro boven het ingeplande budget.