Elke Sleurs - Werk in de Gemeenteraad

Mei 2018
 

Zittenblijven afschaffen? Een acuut geval van verkiezingskoorts

Het rood-groen kartel heeft het afschaffen van zittenblijven in de Gentse scholen als voorstel gelanceerd in haar verkiezingsprogramma.
“Zittenblijven in vraag stellen hoort thuis in een sereen en wetenschappelijk debat. Het nu zomaar lichtzinnig op tafel gooien in de verkiezingsstrijd tart alle verbeelding. Met de toekomst van onze kinderen speel je niet!”

Het is alvast zeker dat het radicaal afschaffen van zittenblijven voor N-VA geen optie is. Zittenblijven' is niet zaligmakend, maar heeft op korte termijn vaak wel een positief effect op de schoolprestaties én op het welbevinden van de leerling. Daar kunnen ook leerkrachten en directies van getuigen.

Wie het wil verbieden moet een stevig uitgebouwd, gepersonaliseerd alternatief voorzien. De grote vraag is of dit haalbaar is voor scholen en leerkrachten.
Wij zijn best bereid deze discussie te voeren maar met als vertrekpunt het welzijn van onze kinderen en niet een opstoot van verkiezingskoorts.

 

April 2018
 

Jaarverslag ombudsvrouw: stijgend aantal klachten en hardnekkige ergernissen

Uit het nieuwe Jaarverslag 2017 van de Gentse Ombudsvrouw blijkt dat het aantal door de ombudsdienst behandelde klachten stijgt met ruim een kwart (+27%). Een duidelijke aanwijzing dat de Gentenaar steeds minder tevreden is over het huidige stadsbestuur. Het Mobiliteitsbedrijf blijft de trieste recordhouder. Ingewikkelde regels en procedures zorgen voor veel problemen. Het ontbreekt het Mobiliteitsbedrijf al jaren ook aan klantvriendelijkheid tegenover de burger. De vorige Ombudsvrouw pleitte voor meer ‘coulance’, haar opvolgster vraagt in dezelfde zin oog voor ‘gezond verstand’ en ‘het au sérieux nemen van mensen met klachten’.

Op voorstel van N-VA is de Ombudsvrouw sinds 2015 ook bevoegd voor onder meer de stedelijke sociale woonmaatschappij WoninGent. Ook hier blijft het mislopen. Naast de hoge renovatienood voor veel woningen blijkt uit het jaarverslag dat ook kleinere herstellingen vaak en lang blijven aanslepen. Fractievoorzitter Elke Sleurs: “Sociale huurders zijn volwaardige burgers die recht hebben op goede en klantvriendelijke dienstverlening. WoninGent moet op dit punt haar werking dringend en grondig bijsturen.”

Nieuwe vaststelling van de ombudsvrouw in het Jaarverslag 2017 is een groeiend gebrek aan aandacht voor de noden van ouderen en/of minder mobiele mensen: slecht onderhouden en versperde voetpaden, te weinig rustpunten op pleinen en in het autovrij gebied, zorgverleners die niet kunnen parkeren, enz. Elke Sleurs “Dit is een zorgwekkende evolutie. Een beleid dat ouder wordende mensen in de steek laat, kan voor ons echt niet.”

Daarnaast komen de bekende hardnekkige ergernissen terug: overlast door sluikstorten, mank lopende communicatie tussen diensten en burgers, aanslepende woonstvaststellingen, enz.
“Het jaarverslag biedt een goudmijn aan informatie over wat beter kan in onze stad. Ik wil de Ombudsvrouw van harte bedanken voor haar werk. Met N-VA gaan we hier zeker verder mee aan de slag”, besluit Sleurs.

 

Maart 2018
 

Veiligheid: het moet beter

Elke Sleurs: “Veiligheid is voor N-VA Gent een kernthema bij de komende gemeenteraadsverkiezingen. Goede praktijken uit andere steden tonen dat we in onze stad nog stappen vooruit kunnen zetten.”
In Gent blijven er nog altijd drie tot vier woninginbraken per dag plaatsvinden. De cijfers gaan gelukkig in dalende lijn sinds 2015, maar we liggen nog altijd een stuk boven het niveau van bijvoorbeeld 2008. Andere steden tonen dat er via investeringen in camerabewaking en in de uitbouw van buurtinformatienetwerken nog winst te boeken is.

Niet alle vormen van criminaliteit verminderen. Verontrustend is de stijging van misdrijven als ‘slagen en verwondingen’ en wat de korpschef ooit de verruwing van de samenleving noemde. Dit zijn alvast vier van onze speerpunten voor een veilige stad:
1. Stimuleren van Buurtinformatienetwerken (BIN) in alle Gentse deelgemeenten en wijken. Politie en burgers werken zo actief samen om de veiligheid te verzekeren. BIN’s dragen ook bij tot de sociale cohesie van een buurt.
2. Investeren in de digitalisering van het Gentse politiekorps. Gent kampt hier immers met een achterstand zoals de korpschef zelf recent heeft erkend. Dit kán niet in de tweede stad van Vlaanderen.
3. Een netwerk van ANPR-camera’s op de invalswegen rond Gent. Criminelen zijn zo makkelijker op te sporen. Camera’s komen uiteraard ook de verkeersveiligheid ten goede.
4. Online plaatsen van de jaarlijkse criminaliteitscijfers per deelgemeente en wijk. Mét actieplan voor het komende jaar op basis van de vastgestelde evoluties.

Elke: “We hebben grote waardering voor het werk van onze Gentse politiemensen. Elke dag zetten ze zich in voor de veiligheid van de Gentenaars, vaak niet zonder risico. Maar dit belet niet dat het nog beter kan.”

 

Februari 2018
 

Toegankelijke verkiezingen voor blinde personen, in Gent nog niet voor morgen

Blinde en slechtziende personen die hun stem willen uitbrengen moeten daarvoor de hulp vragen van een begeleider die mee gaat in het stemhokje en voor hen de kiesbrief invult. Vlaanderen lanceert bij de volgende verkiezingen een aantal proefprojecten. Dankzij audiomodules (die de lijst ‘voorlezen’) zullen mensen met een visuele handicap zelfstandig kunnen stemmen.

Elke Sleurs vroeg of Stad Gent ook bereid is om hieraan mee te doen. Het antwoord van de schepen was ontluisterend. Gent kan gewoon niet meedoen met nieuwe systemen, want die worden immers enkel ontwikkeld voor het elektronisch stemmen en dit is nog altijd niet ingevoerd in onze stad.

Fractievoorzitter Elke Sleurs: “Gent is een van de weinige plaatsen waar nog met potlood en papier gestemd wordt. De keuze van het stadsbestuur om niet te investeren in stemcomputers betekent de facto dat wij de trein gemist hebben om verkiezingen meer toegankelijk te maken.”

 

Januari 2018
 

Dankzij Elke Sleurs valkeniers toch nog welkom op Bavoviering

Een nieuw stedelijk reglement verbiedt alle parades, evenementen of tentoonstellingen met roofvogels op het openbaar domein.
Daar zijn goede redenen voor want samen met het meer populair worden van de valkerij groeit het aantal wantoestanden en problemen met roofvogels in gevangenschap. Mensen kopen een vogel maar weten niet hoe ze het correct moeten verzorgen.

Elke Sleurs: “Dierenwelzijn ligt ons nauw aan het hart. Toch zou ik het jammer vinden als de jaarlijkse viering van de valkeniers in de Sint-Baafskathedraal niet meer mogelijk zou zijn. Dat is een mooie traditie die nog veel mensen aanspreekt.”

Haar opmerking werd opgevolgd. Het verbod op het tonen van roofvogels werd goedgekeurd maar voor de Bavoviering wordt een uitzondering gemaakt. Nog één keer per jaar mogen de valkeniers hun patroonheilige Sint-Bavo vieren in de kathedraal.

 

December 2017
 

‘Zorgcentrum na Seksueel Geweld’ gaat van start in UZ Gent

Seksueel misbruik blijft een taboe in onze samenleving. Negentig procent van de slachtoffers doet zelfs geen aangifte. Zij vrezen het stigma, leggen de schuld bij zichzelf of willen anderen niet in problemen brengen. Ook de versnipperde zorg maakt het hen niet gemakkelijk om hun verhaal te doen en hun recht te eisen.

Het proefproject ‘Zorgcentra na Seksueel Geweld’ is gebaseerd op een volledig nieuw zorgmodel, dat in het buitenland zijn waarde al heeft bewezen. Naast medische en psychische hulp voor de slachtoffers en hun omgeving, verzamelen en bewaren de centra ook bewijsmateriaal.

In oktober gingen de deuren open van een zorgcentrum in het UZGent. Slachtoffers krijgen er alle mogelijke bijstand op één locatie: (para)medische en psychische zorg, een eerste sporenonderzoek en, voor wie dat wil, hulp bij de politieaangifte.

Fractieleider Elke Sleurs: “Als staatssecretaris heb ik dit project gelanceerd. Ik draag het een bijzonder warm hart toe en wens mijn waardering uit te spreken voor alle hulpverleners, politiemensen en andere betrokkenen die hier mee hun schouders onder zetten.”

 

November 2017
 

Gents en Vlaamse werkloosheid blijft dalen

Het tewerkstellingsbeleid van Vlaams minister Muyters (N-VA) en het jobcreatiebeleid van de federale regering werpen vruchten af: al sinds augustus 2015 gaat de Vlaamse werkloosheid continu in dalende lijn.
Ook in Gent profiteren we hiervan: het aantal werklozen in onze stad is de voorbije jaren gedaald met bijna 10%.

Fractievoorzitter Elke Sleurs: “Ook de evolutie op de Gentse arbeidsmarkt is zonder meer positief: het afgelopen jaar is het aantal vacatures gestegen met 27,5%. Bedrijven en ondernemers investeren weer in jobs. En dat is uitstekend nieuws voor de welvaart en ook het welzijn van de mensen.”

Voor N-VA Gent komt het er op aan dat het stadsbestuur loyaal meewerkt aan het Vlaamse en federale beleid. De nieuwe maatregelen (tijdelijke werkervaring, wijkwerken, enz.) bieden ook voor laaggeschoolde mensen zonder ervaring volop kansen om aan een goeie job te geraken.

 

Oktober 2017
 

Fusie havens Gent en Zeeland = goeie zaak

Deze maand werd de fusie tussen de Gentse haven en het Nederlandse Zeeland Seaports na lange onderhandelingen en in overleg met alle belanghebbenden eindelijk goedgekeurd, en dit in alle transparantie. Dankzij de bundeling van krachten komt de nieuwe haven in de top 10 van Europese havens op basis van tonnage en zelfs in de top 3 op basis van toegevoegde waarde.

Elke Sleurs: “Wij zien op middellange en langere termijn alleen maar voordelen bij deze fusie. Het zal een nieuwe economische boost geven aan onze stad en regio. We steunen deze fusie dan ook volmondig en enthousiast.”

De baten zijn inderdaad veelvuldig: een sterkere positie in de zich consoliderende wereld van rederijen; een aantrekkelijke werkgever en partner voor universiteiten; besparingsmogelijkheden qua operationele kosten en investeringen; inkoopvoordelen en meer kansen op Europese subsidies en meer specialisatie en professionalisering waarvan ook de bedrijven zullen kunnen profiteren.
Kortom: een historische beslissing en een uitstekende zaak voor onze stad.

 

September 2017
 

Stad Gent handelde niet correct bij grootschalige statutarisering

Vlaams minister Homans (N-VA) vernietigde recent de statutaire benoeming van meer dan 500 Gentse ambtenaren. Het stadsbestuur had hen in één beweging benoemd, maar zonder de regelgeving te respecteren met name zonder examens in te richten of de betrekkingen open te verklaren. De betrokkenen blijven nu in dienst als contractuelen, maar zijn zeer begrijpelijk erg teleurgesteld.

Fractieleider Elke Sleurs: “Het stadsbestuur heeft hier zwaar geblunderd. De schuld nu in de schoenen van de minister schuiven is onzin. De stad moet eenvoudigweg de wettelijke procedures volgen wanneer ze mensen statutair wil benoemen. Door dat niet te doen heeft het stadsbestuur deze toestand zelf veroorzaakt.”

Met het op grote schaal statutair benoemen staat Gent alleen. De andere Vlaamse centrumsteden doen dit niet. En ook de hogere overheden vinden dit geen goede keuze meer. Met N-VA streven we naar een eengemaakt statuut voor (contractuele) werknemers en (vastbenoemde) ambtenaren: dezelfde sociale rechten voor alle werkende mensen.

 

Juni 2017
 

Bedankt Ombudsvrouw!

De Gentse Ombudsdienst bestaat dit jaar 20 jaar.
Al die tijd werd de dienst geleid door ombudsvrouw Rita Passemiers, die afgelopen maand in pensioen ging.
Elke Sleurs heeft de ombudsvrouw namens de Gentse N-VA van harte bedankt voor haar werk de voorbije twee decennia.

"Mevrouw Passemiers en haar medewerkers hebben in die jaren letterlijk duizenden Gentenaars goed geholpen", stelt Elke, "Zij hebben op die manier een heel concrete en waardevolle bijdrage geleverd aan onze stad. Zelf verwijzen we burgers die zich met problemen geconfronteerd zien ook wel vaker door naar de ombudsdienst. We hopen dat de nieuwe ombudsvrouw het even goed zal doen!"

In haar jaarverslag gaf de ombudsvrouw telkens een eerlijke en onafhankelijke oplijsting van zaken die verkeerd lopen in onze stad: van klantonvriendelijke dienstverlening tot slecht aangepakte openbare werken, van overlastfenomenen allerhande tot ondoorzichtige procedures.
Voor onze fractie blijven deze verslagen een ware schat aan informatie over de pijnpunten in de werking van de stad en haar diensten.

 

Mei 2017
 

De European Disability Card ook in Gent?

In ons land wordt momenteel de 'European Disability Card' (EDC) gelanceerd. Via de EDC zal een persoon met een handicap op eenvoudige wijze kunnen bewijzen dat hij/zij een handicap heeft. Het initiatief is mede gefinancierd door de Europese Commissie en ook 7 andere EU-landen werkten mee aan de ontwikkeling van de kaart.

Bedoeling van de kaart is de toegankelijkheid en inclusie van personen met een handicap in de maatschappij te bevorderen. Op vertoon van de kaart zullen mensen kunnen genieten van voordelen toegewezen aan personen met een handicap op vlak van cultuur, sport en vrijetijdsbesteding. Organisaties en lokale overheden kunnen hier aan meewerken via het aanvaarden van de kaart en via het aanbieden van voordelen.

Elke Sleurs stelde in de gemeenteraad voor dat Gent de EDC zou invoeren: "De Stad Gent draagt het principe van sociale inclusie van personen met een handicap hoog in het vaandel. Het EDC-initiatief kan hier evident een belangrijke bijdrage toe leveren."
Maar schepen van gelijke kansen Tapmaz (sp.a) was vreemd genoeg weinig enthousiast. Hij heeft wat meer tijd nodig om de kwestie te onderzoeken. Geen probleem voor Elke: in september agendeert ze haar voorstel opnieuw.

 

April 2017
 

Eindelijk pakt Gent drugscafés aan

In 2013 al vroeg de N-VA-fractie aan de burgemeester om op te treden tegen drugscafés in de Zuidbuurt. Bewoners trokken toen aan de alarmbel omdat er maar geen einde kwam aan de overlast door een aantal beruchte bars. Maar op vragen om cafés voor een tijd te sluiten antwoordde de burgemeester steevast dat hij dat niet kon. "Dat vonden wij toen al vreemd", zegt Elke Sleurs, "wij waren zelf in Antwerpen gaan kijken en daar kon dat wel."

Maar nu kondigt de burgemeester aan dat hij dan toch van plan is drugscafés te sluiten. De eerste 4 (1 in de Zuidstationstraat en 3 in de Brugse Poort) zijn al voor 4 maanden dicht, dankzij een nieuwe afspraak tussen het stadsbestuur en het parket kan Gent. Elke Sleurs reageert: "Er is weinig 'nieuws' aan dit beleid. Wettelijk kan dit al lang. In andere steden behaalt men hier goede resultaten mee. Het blijft een raadsel waarom de burgemeester zo lang gewacht heeft. Maar uiteraard zijn wij tevreden dat in Gent eindelijk opgetreden wordt tegen drugscafés."

 

Maart 2017
 

Aantal gekraakte panden op recordhoogte

De Gentse kraakproblematiek stond afgelopen maand opnieuw in het middelpunt van de persbelangstelling: een koppel zag hun woning in de Holstraat gekraakt door een groep Roma. Burgemeester Termont kon naar eigen zeggen 'niets doen', ook al verzekerden verschillende juristen dat de burgemeester wel degelijk zelf kan ingrijpen via de politie.
Het lakse gedoogbeleid van het stadsbestuur leidt ertoe dat het aantal kraakpanden in onze stad de voorbije jaren fors is gestegen van 98 in december 2013 naar 159 in december 2016. Een toename van ruim 62%. Dat blijkt uit cijfers die Gents gemeenteraadslid Isabelle De Clercq systematisch jaar na jaar opvraagt.

Fractievoorzitter Elke Sleurs kloeg dit wanbeleid in de gemeenteraad aan: “Burgemeester Termont moet alle instrumenten inzetten die hij ter beschikking heeft. Dit niet doen is schuldig verzuim. Het is volstrekt onaanvaardbaar dat mensen die een tijd niet thuis zijn - bijvoorbeeld omwille van vakantie, werk of ziekenhuisverblijf - moeten vaststellen dat hun eigen huis bezet is en dat hun eigen burgemeester pertinent weigert om op te treden."

N-VA geeft alvast het voorbeeld in het federaal parlement. Binnenkort wordt de wet verstrengd zodat mensen die met kraken geconfronteerd worden zonder discussie een beroep kunnen doen op hun burgemeester en politie.

 

Januari-Februari 2017
 

Bibliotheek de Krook: vragen bij toegankelijkheid publiek sanitair

In de nieuwe bibliotheek ‘De Krook’ is het publiek sanitair gelegen op verdieping min twee. Niet eens in de bibliotheek zelf, maar in ruimtes voor jongerenactiviteiten. In het hele complex zijn ook maar twee publieksliften. Het is dus niet denkbeeldig dat iemand die minder mobiel is niet onmiddellijk een lift vindt die vrij is om naar de kelderverdieping te gaan, met vervelende situaties als gevolg.

Toen Elke Sleurs hierover uitleg vroeg zei schepen van welzijn Tapmaz (sp.a) dat De Krook in orde is met de wettelijke verplichting om aangepast sanitair te voorzien en dat publiek sanitair op slechts één plek goedkoper is qua onderhoud. Maar er is op elke verdieping een aangepast toilet. En bezoekers kunnen daar op verzoek gebruik van maken.

“Ik dacht dat de tijd dat mensen met een beperking om een sleutel voor het toilet moesten vragen definitief voorbij was,” reageerde Elke teleurgesteld, “Ik vraag de schepen om dringend na te gaan of dit niet anders en beter kan.”

 

December 2016
 

Lokaal gezondheidsbeleid: nog veel werk aan de winkel

De Gentse Gezondheidsraad wil in de periode 2014-2020 inzetten op een sterk lokaal gezondheidsbeleid. Het tussentijdse rapport 2016 stelt echter vast dat het moeilijk blijft om zorgverstrekkers – dokters, apothekers, gezondheidswerkers, enz. – in de wijken te betrekken bij het welzijnsoverleg. Elke Sleurs vroeg de bevoegde schepen Tapmaz (sp.a) om uitleg.

De schepen moest toegeven dat er nog veel werk aan de winkel is. Zo werden de wijkgezondheidsplannen nog altijd niet opgemaakt. Die zullen er pas zijn tegen half 2017. En ook de 'sociale regisseurs' – die alle betrokken actoren op wijkniveau moeten samenbrengen – zullen pas in 2017 in actie komen.

Elke concludeert: "Het lijkt er sterk op dat het lokaal gezondheidsbeleid geen prioriteit is voor de schepen. Na 4 jaar bestuur kunnen nog maar bitter weinig tastbare resultaten voorgelegd worden."

 

Oktober-November 2016
 

Burgemeester nodigt 'pooiersvereniging' uit voor gesprek

Sinds kort is onze stad, en meer specifiek de door overlast en criminaliteit fel geplaagde Zuidbuurt, een vereniging rijker: de vzw Glastra. De vzw verenigt naar eigen zeggen sekswerkers, handelaars en bewoners in de prostitutiebuurt onder het motto 'Buurt van plezier, maar respect voor mensen'. Maar volgens buurtbewoners gaat het gewoon om een belangenvereniging van pooiers.

Elke Sleurs vroeg burgemeester Termont wat hij vindt van de nieuwe vzw. En jawel, Termont ziet geen graten in het nieuwe initiatief: hij wil er mee overleggen en hij zal ze weldra op het stadhuis uitnodigen…
Bizar, want de vzw Zuidbuurt, die al jaren vraagt om oplossingen voor de wijk, heeft de burgervader in geen maanden nog gezien.

Elke is bezorgd om deze gang van zaken: "Misschien kan bemiddeling tussen beide groepen iets opleveren. Maar ik ben toch vooral ongerust: als slogan 'buurt van plezier' kiezen terwijl heel wat van die sekswerkers geëxploiteerd worden door criminelen, is toch behoorlijk cynisch en getuigt van weinig empathie."

 

September 2016
 

Geluidsoverlast: N-VA vraagt burgers beter te informeren over evenementen

Onverwacht uit je slaap gehouden worden door bonkende bassen of lawaai tot een stuk in de nacht is geen pretje. Nachtlawaai is in onze stad een grote bron van ergernis en het aantal klachten stijgt. Dit jaar werden er al 481 genoteerd (in dezelfde periode vorig jaar waren dat er 100 minder).

Burgers die op voorhand weten dat er in hun buurt iets georganiseerd wordt, kunnen zich daarop voorzien. Organisatoren van evenementen moeten in principe de buurt verwittigen, maar in de praktijk blijkt dat dikwijls niet te gebeuren.

Elke Sleurs vroeg daarom in de gemeenteraad of het niet mogelijk is om via een digitale kaart op de stadswebsite een duidelijk overzicht te publiceren van de geluidsevenementen waarvoor de stad toelating heeft gegeven. Met vermelding van de plaats, het eind uur en eventueel ook contactgegevens van de organisator. De schepen bedankte voor de suggestie en laat nakijken of dit praktisch haalbaar is. Ze zal er ook op toezien dat bewonersbrieven om de buurt te verwittigen daadwerkelijk worden. opgemaakt en verspreid.

 

Juni 2016
 

Geluidsoverlast tot in Drongen en Sint-Denijs-Westrem door fuif Blaarmeersen

Een fuif naast de Topsporthal Blaarmeersen op zaterdag 28 mei veroorzaakte geluidsoverlast in de ruime omgeving. De muziek was tot twee uur ’s nachts te horen tot in deelgemeenten Drongen en Sint-Denijs-Westrem. Elke Sleurs vroeg om uitleg en wees op de bezorgdheid bij omwonenden dat deze plek een nieuwe “evenementenweide” wordt met regelmatige overlast tot gevolg.

De burgemeester antwoordde dat dit de eerste maal is dat een dergelijk evenement werd georganiseerd zonder dat dit gekoppeld was aan een sportevenement. Hij erkende dat de geluidsnormen overschreden werden. Of dergelijk fuiven in de toekomst nog zouden toegestaan worden, kon hij niet zeggen. De burgemeester ziet in elk geval geen principiële problemen met de organisatie van dit type openluchtfeesten in de Blaarmeersen.

"Helemaal geruststellend klinkt het allemaal niet”, reageerde Elke, “Maar positief is wel dat de burgemeester ook beloofd heeft om in de toekomst strengere geluidsnormen op te zullen leggen en om daar ook frequent op te controleren zodat organisatoren goed beseffen dat ze dienen nageleefd te worden.”

 

April-Mei 2016
 

Geen 'Buurt Bestuurt' voor Zuidbuurt

De Zuidbuurt wordt al jaren geplaagd door allerlei vormen van criminaliteit en overlast die rechtstreeks verband houden met de aanwezigheid van talrijke prostitutiepanden (met in totaal circa 100 vitrines). Ondanks een aantal maatregelen die het stadsbestuur nam in een poging om hier aan te verhelpen (nieuwe reglementering, bewakingscamera's, politieinzet, enz.) tonen de criminaliteitscijfers 2015 nauwelijks een verbetering ten opzichte van 2014.

In de Rabotwijk en in de wijk Sluizeken-Tolhuis- Ham loopt sinds enkele jaren het project 'Buurt Bestuurt'. Bewoners zitten er samen met politie en stadsdiensten om de problemen van overlast en criminaliteit in de wijk te bespreken, en om samen de prioriteiten vast te leggen. Dit geeft goede resultaten, bewoners én politie zijn tevreden over de samenwerking.

Elke Sleurs vroeg de burgemeester om de 'Buurt Bestuurt'-aanpak ook in de Zuidbuurt in te voeren. De burgemeester weigerde categoriek. Vreemd, want in 2015 engageerde hij zich nog om dit project naar andere wijken uit te breiden. Elke reageerde ontgoocheld: "Net waar de problemen het grootste zijn is overleg via 'Buurt Bestuurt' het meeste nodig. De weigering van de burgemeester is zonder meer onbegrijpelijk.”

 

Maart 2016
 

Burgemeester tolereert prostitutie-uitbaters die alle regels met voeten treden

De aanhoudende criminaliteit en overlastproblemen in de prostitutiebuurt aan de Zuid blijven een smet op onze stad. Burgemeester Termont krijgt de situatie maar niet onder controle. In de gemeenteraad wordt de ene na de andere lange lijst met genomen maatregelen voorgelezen, maar dit leidt volgens de buurtbewoners allemaal niet tot enig resultaat.

De klap op de vuurpijl kwam afgelopen maand. Want na heel veel aandringen heeft het stadsbestuur dan toch besloten via een burgemeestersbevel enkele panden te sluiten. Resultaat? Enkele uitbaters lappen dit bevel doodleuk aan hun laars, en de burgemeester laat na de Gentse politie voldoende in te zetten om de naleving van het verbod af te dwingen.

Elke Sleurs volgt dit dossier al jaren: "Op dit moment is de situatie aan de Zuid er nog niet structureel op vooruit gegaan. Ik zal daarom in de komende gemeenteraad voorstellen dat in de Zuidbuurt, in afwachting van een mogelijk verhuis van de prostitutie,, alvast een 'Buurt Bestuurt'-werking wordt ingevoerd. In de Rabotwijk en de Tolhuiswijk werden hiermee de voorbije jaren al gunstige resultaten geboekt. Via het rechtstreeks periodieke overleg tussen bewoners, politie en andere stadsdiensten kan veel sneller op de bal gespeeld worden. Mét resultaat."

 

Februari 2016
 

Uitgebreid voetgangersgebied te hoge drempel voor minder mobiele mensen?

Het circulatieplan maakt het voetgangersgebied twee keer zo groot als het nu is. De grens ervan zal dag en nacht bewaakt worden door camera’s met automatische nummerplaatherkenning. Wie zonder vergunning binnen rijdt, krijgt een boete. Het wordt een hele uitdaging voor wie minder mobiel is om nog een adres te bereiken binnen die zone. De stad stelt een aantal oplossingen voor zoals een shuttledienst. Maar, zoals met vele zaken in dit plan, zijn het nog maar vage ideeën die nog verder moeten onderzocht (en gebudgetteerd!) worden.

Wie een parkeerkaart voor personen met een handicap bezit en in voetgangersgebied woont, mag vier vergunningen aanvragen en kan zich dus door vier verschillende wagens laten vervoeren. Geen perfecte oplossing, maar toch al min of meer duidelijk. Maar wie echter buiten het gebied woont, zal voor elk bezoek aan het voetgangersgebied vooraf een tijdelijke vergunning moeten aanvragen.

"Het hele systeem is bijzonder complex. Een grote voetgangerszone op zich is natuurlijk mooi”, zegt Elke Sleurs, “maar die moet dan wel maximaal toegankelijk blijven voor mensen met een beperkte mobiliteit, en dat is met de huidige plannen van het stadsbestuur lang niet zeker en een echt pijnpunt.”

 

Januari 2016
 

Werkbezoek bij Payoke

De rosse buurt aan de Zuid zorgt voor veel overlast voor de omwonenden. Daar moet uiteraard iets aan worden gedaan, veel meer dan het stadsbestuur tot nu toe deed. Maar er is ook een andere kant aan het verhaal, namelijk het lot van vrouwen en meisjes die gedwongen in de prostitutie meedraaien. Ook zij verdienen aandacht en steun.

Daarom trok staatssecretaris Elke Sleurs op werkbezoek naar het Antwerpse schipperskwartier bij de organisatie Payoke en de bezielster ervan, Patsy Sörensen.

Het werd een boeiend gesprek waaruit duidelijk bleek hoe moeilijk het is om mensenhandel aan te pakken. Wanneer de ene bende opgerold wordt, staat er al meteen een andere klaar. Het is voortdurend opboksen tegen nieuwe criminele kartels en fenomenen zoals de Hongaarse clans die in Gent zeer actief zijn, of de 'loverboys' die het vooral op sociaal zwakkere meisjes gemunt hebben.

 

November-December 2015
 

Overdreven voorwaarden voor parkeerplaats handicap

Personen met een handicap kunnen de stad vragen om in de straat waar ze wonen een parkeerplaats te voorzien voorbehouden voor mensen met een handicap. De voorwaarden daarvoor zijn bepaald in een ministeriële omzendbrief. Belangrijkste punt daarin = recht hebben op een speciale parkeerkaart voor personen met een handicap, wat op zich aan strikte criteria onderworpen is.

Maar de stad Gent acht het nodig om zelf ook nog eens bijkomende criteria op te leggen én om zelf ook nog eens een eigen onderzoek naar de invaliditeit te voeren. En dit terwijl personen met een handicap al meer dan genoeg geconfronteerd worden met papiermolens om hun beperking voor de zoveelste keer te bewijzen. Bovendien heeft de stad het kennelijk niet nodig gevonden om die bijkomende voorwaarden op te nemen in een reglement: nee, men voert die gewoon zonder boe of bah in via een berichtje op de website van het Mobiliteitsbedrijf.

Voor Elke Sleurs kan dit niet: "Ofwel neemt men gewoon de voorwaarden uit de ministeriële omzendbrief over, ofwel maakt men zo snel mogelijk werk van een duidelijk reglement. En wat mij betreft moet dat zo weinig mogelijk rompslomp met zich meebrengen voor de mensen in kwestie."

 

Oktober 2015
 

Stedelijk armoedebestrijdingsplan werkt niet

Bij de eerste evaluatie van zijn vorig jaar voorgestelde armoedebestrijdingsplan moest OCMW-voorzitter en schepen van werk Coddens (sp.a) toegeven dat er nog maar weinig positieve resultaten kunnen voorgelegd worden. Er werden weliswaar heel wat studiedagen, dialoogmomenten en happenings georganiseerd óver armoede, maar relatief weinig extra initiatieven vóór mensen in armoede ondernomen.

"Bovendien," zo stelt Ronny Rysermans vast, "komen de structurele hefbomen om mensen uit de armoede te halen, zoals opleiding en activering naar werk, in het plan nauwelijks aan bod." Maar gelukkig is er nog de federale regering met N-VA en onze eigen staatssecretaris Elke Sleurs. Via een forse lastenverlaging op werkgeversbijdragen wordt de creatie van zoveel mogelijk jobs gestimuleerd, want een job is nog altijd de beste garantie tegen armoede. Dankzij de taxshift worden de minimumlonen stevig verhoogd om werken aantrekkelijk te houden. En ook de laagste pensioenen, werkloosheidsuitkeringen en leeflonen werden al opgetrokken.

"En dat is niet alles," zegt Elke, "Via het wegwerken van financiële en andere drempels voor personen met een handicap om te gaan werken, via projecten gericht op daklozen zoals 'housing first', via het invoeren van de automatische toekenning van sociale rechten zonder administratieve rompslomp, enz. wil ik met de middelen die in deze moeilijke tijden beschikbaar zijn alles op alles zetten om de armoede in onze samenleving aan te pakken."

 

September 2015
 

Overlast in de Zuidbuurt nog steeds niet opgelost

Prostitutie of geen prostitutie aan de Zuid? De kwestie staat opnieuw hoog op de agenda nu bewoners een rechtszaak zijn begonnen tegen het stadsbestuur, en de burgemeester als reactie het plan voor een verhuis in de koelkast heeft gestoken.

Voor Elke Sleurs kan dit niet. Overlast en onveiligheid blijven de buurt immers teisteren. Het is dringend tijd om stappen voorwaarts te zetten, niet om zaken te blokkeren. Een burgemeester moet oplossingen aanreiken die een draagvlak bij de mensen hebben, in plaats van diezelfde mensen gewoon in de steek te laten.

"Ik betreur de houding van de burgemeester," zegt Elke, "Ik heb het gevoel dat kritische bewoners die duurzame oplossingen willen voor de problemen in hun wijk nu worden gestraft. Omdat ze durven protesteren tegen de aanpak en het gebrek aan daadkracht van het stadsbestuur.

Ze roept de burgemeester dan ook op om af te zien van zijn beslissing, en om integendeel met volle kracht vooruit te stomen. De uitvoering van het bestaande stappenplan en ook de dialoog met de buurt moeten verder gezet worden.

 

Juni 2015
 

Gent-St-Pieters moeilijker bereikbaar voor wie minder mobiel is

Aan de voorzijde van het Sint-Pietersstation, bij de taxistandplaatsen aan de kant van de Clementinalaan, waren er tot voor kort voorbehouden parkeerplaatsen  voor personen met een handicap. Daar konden minder mobiele mensen rustig in en uit stappen.

Maar door de herinrichting van de stationsomgeving  werden die voorbehouden plaatsen recent geschrapt en verschoven naar een plek 100 meter verderop. In de praktijk is het nu bijna onmogelijk geworden om iemand die minder mobiel is dicht bij de stationsingang  af te zetten.  Voor al die mensen is de situatie er op achteruit gegaan. 

Elke Sleurs klaagde deze situatie aan bij schepen Watteeuw (Groen): “Het kan toch niet dat de situatie voor mensen met een handicap er op achteruit gaat in plaats van vooruit!” De schepen gaf toe dat er een probleem is, maar  weigerde terug te komen op de beslissing  om de parkeerplaatsen te schrappen. Wel wil hij kijken of er ergens anders, bijvoorbeeld op het nieuwe Mathildeplein achteraan het station, voorbehouden plaatsen kunnen komen. Of hier iets van komt blijft voorlopig afwachten. 

 

Mei 2015
 

Gents stadsbestuur wil niet weten van apart noodnummer voor ziekenhuizen

Ziekenhuizen in Gent ontsnappen evenmin als die in andere steden aan problemen met veiligheid. Vooral op de spoeddienst wordt men wekelijks geconfronteerd met fysieke agressie, vaak gebeurt dit onder invloed van drugs of alcohol. In de Stad Tienen tekenden ziekenhuis, politie en brandweer een samenwerkingsprotocol: de zorgverleners kunnen de politiediensten ten allen tijde oproepen via een apart noodnummer. De politie behandelt deze oproepen dan als prioritair.

Elke Sleurs vroeg of er ook in Gent aan zo’n samenwerking gedacht wordt. De burgemeester antwoordde dat dit niet het geval is. Hij is ook niet van plan een apart noodnummer voor ziekenhuizen in te voeren. Indien het ziekenhuispersoneel nood heeft aan politiebijstand dan moeten ze bellen naar het nummer 101, maakte hij zich er van af.

 

April 2015
 

N-VA pakt dak- en thuisloosheid aan

Anderhalf jaar geleden stapte het Gentse OCMW in het federale proefproject ‘housing first’ om dak- en thuisloosheid aan te pakken. OCMW-raadslid Eric Wauters vernam bij een tussentijdse evaluatie dat alle ex-thuislozen die via het OCMW werden doorverwezen nog steeds in hun woning wonen.

Het gaat om een innovatief project dat onder meer ook in de Verenigde Staten, Canada, Finland en Frankrijk ingevoerd werd. Door mensen een dak boven hun hoofd te bieden, is begeleiding door het OCMW meer succesvol. Als staatssecretaris van armoedebestrijding zorgde Elke Sleurs niet alleen voor een verlenging van het project, maar er kwam bovendien een uitbreiding naar 3 middelgrote steden.

“Dankzij de verlenging krijgen deze voormalige thuislozen een duurzame oplossing”, zegt Eric Wauters, “Puik werk, Elke!”

 

Maart 2015
 

Weinig nachtrust voor bewoners Astridlaan

De Astridlaan ligt tussen het station Gent Sint-Pieters en de Overpoortstraat, daardoor is er veel passage van jongeren op stap van of naar de uitgaansbuurt . Vooral op donderdagnacht is het er dikwijls prijs: belletje trek, vandalisme, geluidshinder en ander overlast veroorzaakt door voorbijtrekkende fuifnummers. Buurtbewoners hebben dit al herhaaldelijk bij het stadsbestuur aangekaart, maar tot dusver zonder veel resultaat.

Elke Sleurs vroeg de burgemeester om in overleg met de buurt naar een oplossing te zoeken. Hij antwoordde dat er elk jaar in de maanden maart en april een piek is in het aantal klachten. De politie doet haar best en zet al heel wat personeel in maar krijgt de problemen moeilijk onder controle. Het is ook niet eenvoudig de daders van het vandalisme te vatten. De politie zal de problematiek van dichtbij blijven opvolgen.

“Het is alvast positief dat het stadsbestuur de zaken ernstig neemt “ reageerde Elke Sleurs “hopelijk slagen ze er ook in om de overlast aan te pakken want ook de bewoners van de Astridlaan hebben recht op nachtrust en op een leefbare buurt “

 

Februari 2015
 

Nieuw reglement tegen overlast prostitutiebuurt goedgekeurd

Het prostitutiekwartier aan het Zuid brengt heel wat overlast met zich mee. Na aanhoudende klachten van bewoners onderneemt het stadsbestuur eindelijk actie. Via een nieuw reglement wil men de uitbreiding van de raamprostitutie tegengaan. Dit is een stap in de goede richting.

Dankzij het reglement zal het niet meer mogelijk zijn om extra vitrines in te richten. Bovendien worden er veel strengere eisen opgelegd op het vlak van hygiëne in de prostitutiepanden. Hierdoor zal het aantal panden hopelijk afnemen, en het is sowieso een goede zaak voor de vrouwen die in de sector werken.

Elke Sleurs: “Het nieuwe reglement komt voor een stuk tegemoet aan de problemen die ik al sinds 2012 aankaart. Maar het mag hier niet bij blijven: de bewoners wachten bijvoorbeeld nog altijd op de bewakingscamera’s die eerder beloofd werden.”

 

Januari 2015
 

Belang van gezondheidspromotie

Het lokale bestuur heeft een belangrijke rol te spelen in wat heet gezondheidspromotie: mensen er – in hun eigen belang! – toe aanzetten om gezond(er) te leven.
In de beleidsnota ‘Gedeeld Gents Burgerschap’ besteedt de bevoegde schepen evenwel maar een heel beperkt luikje aan dit thema.

De paar concrete projecten die opgesomd worden – opmaak van gezondheidsstrategieën per wijk, themavergaderingen in de wijken – lijken na 2 jaar besturen nog altijd in embryonale fase te verkeren.

Elke Sleurs zal de bevoegde schepen aanporren om een tandje bij te steken onder het motto ‘plannen maken is mooi, resultaten boeken is beter’.

 

Oktober-November 2014
 

Gentse fractie in federale regering!

Via gemeenteraadslid Elke Sleurs zijn de Gentse fracties nu ook vertegenwoordigd in de federale regering die begin oktober van start is gegaan. Als staatssecretaris is Elke bevoegd voor armoedebestrijding, gelijke kansen, personen met een beperking, bestrijding van fiscale fraude en wetenschapsbeleid.

Zeker armoedebestrijding is een thema dat in Gent brandend actueel blijft. Hoewel de sp.a in onze stad al enkele decennia aan de macht is, blijft de armoede gewoon toenemen: teken dat de gebruikte recepten niet werken.

Vanop het federale niveau kan Elke nu initiatieven nemen die ook lokaal leiden tot een kentering onder het motto 'niet socialistisch, wél sociaal'.

 

September 2014
 

Veiligheid op straat

De rel aan het Zuid waar ruim 200 scholieren bij betrokken waren en waarbij een controleur van De Lijn een hersenschudding opliep en verschillende politiemensen gekwetst werden, heeft veel Gentenaars doen schrikken. De N-VA had dit incident echter niet nodig om wakker te worden. Al herhaaldelijk heeft Elke Sleurs gewezen op de onveiligheid en overlast in de wijk, met de expliciete vraag aan het stadsbestuur om actie te ondernemen.

Probleem is dat het in Gent bijna altijd lang duurt voor aangekondigde maatregelen er ook effectief komen. Een eenvoudig hekje dat de Schepenvijverstraat tijdens het weekend afsluit, geraakte pas onlangs na maanden wachten geplaatst. Maar de beloofde bewakingscamera’s voor de Zuidbuurt zijn er ook nu nog altijd niet. De N-VA zal op deze nagel blijven kloppen, want de veiligheid op straat garanderen is een kerntaak van het stadsbestuur.

 

Juni 2014
 

Reuzesluikstort Bevrijdingslaan jaarlijkse traditie?

Net zoals vorig jaar werd ook dit jaar de Bevrijdingslaan bedolven onder het afval na afloop van de rommelmarkt van de Dekenijfeesten op 9 juni. Nochtans had het stadsbestuur na de editie van vorig jaar - waarna zowat negen ton vuil moest worden opgehaald - maatregelen genomen. Schepen Heyse (Groen) liet een brief bussen in de ruime buurt, er werden afspraken gemaakt met de standhouders en het overlastteam van de politie werd ingeschakeld. Voor de editie van dit jaar werden door IVAGO ook 20 grote containers geleverd en bleef de politie tot twee uur na afloop patrouilleren. Maar het mocht allemaal niet baten: ook dit jaar werd het op de Bevrijdingslaan één groot stort.

Elke Sleurs concludeert: "De stad slaagt er maar niet in om het sluikstorten in te dijken. Het gevoerde beleid botst hier duidelijk op zijn grenzen. Laat ons hopen dat het nieuwe plan van aanpak, waar de schepen aan werkt, er snel komt, en dat het ook resultaten oplevert. Volgend jaar geen stort op de Bevrijdingslaan, want dit mag echt geen jaarlijkse traditie worden.

 

Mei 2014
 

Positieve evaluatie van winteropvang voor daklozen

Tijdens de winter organiseert de Stad Gent een bijkomende nachtopvang voor daklozen. Elke Sleurs vroeg hoe de winteropvang dit jaar is verlopen. De schepen legde uit dat ondanks het zachte weer er geen daling was in het gebruik van de opvang die voor 91% vol zat (goed voor 10.018 overnachtingen).

Omdat er binnenkort begonnen wordt met een bouwproject in de Academiestraat moet de stad op zoek naar een andere locatie. Tot er een definitieve oplossing gevonden wordt, zal de opvang waarschijnlijk georganiseerd worden in het oude Institut Moderne aan de Fabiolalaan.

“Wij waarderen deze winteropvang”, zegt Elke Sleurs, “want naast de reguliere opvang voor daklozen is een laagdrempelige noodopvang in Gent echt nodig. Wij hopen dan ook dat de stad op tijd een goede definitieve huisvesting voor de winteropvang zal vinden.”

 

April 2014
 

De nieuwe beleidsnota seniorenbeleid

In april stelde paarsgroen haar nieuwe beleidsnota seniorenbeleid voor. Ronny Rysermans en Elke Sleurs erkennen dat daar een aantal goeie punten inzitten: het streven naar een hechte samenwerking tussen stad en OCMW, een wijkgerichte aanpak, inzetten op het samenbrengen van jongeren en ouderen (zogenaamde intergenerationele projecten), de bestaande clubhuizen voor senioren een meer open karakter geven, en ruime aandacht voor het bestrijden van sociaal isolement.
Maar er zijn ook zaken waar de N-VA-fracties zich niet achter kunnen scharen. Zo vindt OCMW-voorzitter Coddens (sp.a) het niet nodig om rekening te houden met de aandachtspunten van de seniorenadviesraad: geen enkele aandacht dus voor het thema veiligheid, geen aandacht voor levenslang leren, geen aandacht voor de werking van bestaande seniorenorganisaties.

Problematisch is ook de sterke focus op wat heet 'interculturaliseren': daarbij pleit men er onder andere voor dat met allochtone senioren in de eigen thuistaal (Turks, Bulgaars, enz.) zou moeten kunnen gecommuniceerd worden. Het stadsbestuur zou in de plaats daarvan beter ook hier voluit inzetten op Nederlands leren: zó doorbreek je isolement en breng je mensen samen.
Tenslotte ontbreekt het in de nota aan meetbare objectieve evaluatiecriteria. Op het einde van de legislatuur zal dus maar moeilijk kunnen uitgemaakt worden of het seniorenbeleid er op voor- of achteruit zal gegaan zijn. Wel makkelijk zo voor de meerderheid.

 

Maart 2014
 

Pro-drugsclub tevreden met stedelijk drugsbeleid

Naar aanleiding van de recente Global Drug Survey schreef een Gentse danceclubeigenaar recent in de pers dat hij courant druggebruik in zijn club - en in het uitgaansmilieu in het algemeen - als de normaalste zaak van de wereld beschouwt: "Onze clubs hebben een eigen profiel, met bezoekers die eerder recreatieve gebruikers zijn van legale en illegale middelen." En nog: "We moeten [...] vooral proberen positief te zijn tegenover iedereen die zich wil amuseren op zijn of haar manier. Iedereen heeft dat recht en sommige zoeken het wat verder dan anderen." Tegelijk is diezelfde uitbater bijzonder positief over de samenwerking met de stedelijke drugscoördinator.

Elke Sleurs vindt dit verontrustend: het stadsbestuur zegt naar een drugsarme stad te willen, maar tegelijk is de geciteerde pro-drugsuitbater zeer te spreken over het stedelijke drugsbeleid. Hier klopt iets niet: de vraag rijst of de drugbeleidsnota van september jl. op het terrein tot resultaten leidt, en of het stadsbestuur voldoende inspanningen levert om effectief een drugsarme stad - ook in het uitgaansmilieu - te realiseren.

 

Februari 2014
 

Finse piste aan Watersportbaan in slechte staat

De Finse piste rond de Watersportbaan is bijzonder populair bij sportieve Gentenaars. Ze wordt dagelijks door een groot aantal joggers gebruikt. Elke Sleurs wees op de zeer slechte staat van de piste, en vroeg wanneer de looppiste nu volledig rond zou worden gemaakt.

“Verspreid over de volledige piste zijn er oneffenheden en putten, waardoor het zeker ’s avonds voor de joggers uitkijken is om geen ongelukken te hebben. Ter hoogte van het stuk van de Zuidlaan aan de kant van Drongen zijn de putten zo talrijk dat het merendeel van de sporters verkiest om naast de piste te lopen uit veiligheidsoverwegingen”, stelde Elke vast. De schepen antwoordde dat de piste in de maand april een onderhoudsbeurt krijgt, en dat de ontbrekende stukken tegen eind dit jaar zullen aangelegd worden.

 

Januari 2014
 

Dansschool zoekt onderdak

De dansschool VDRG is één van de grootste sportclubs van onze stad. Duizenden Gentenaars hebben bij hen dansles gevolgd in een stedelijk gebouw aan de Gasmeterlaan. Heel deze site wordt afgebroken voor de nieuwe stadswijk Tondelier. De stad zoekt samen met de gebruikers naar nieuwe accommodatie. Verschillende andere clubs zijn ondertussen al verhuisd, maar voor de dansschool is er nog geen nieuw lokaal gevonden. Ondertussen komt de verhuisdatum steeds dichterbij. De onzekerheid over een geschikt lokaal bedreigt zelfs het voortbestaan van de club.

Elke Sleurs interpelleerde hierover in de gemeenteraad. Het kan niet dat zo’n goed werkend initiatief in onze stad letterlijk in de kou blijft staan. Ze was blij te vernemen dat de schepen na zes jaar (!) eindelijk een mogelijke oplossing heeft in een universitair gebouw aan de De Pintelaan.

 

December 2013
 

Paarsgroen OCMW-beleid zal opmars armoede niet stoppen

De uitgaven van het OCMW zijn de vorige legislatuur enorm gestegen, en toch kon paars de armoede niet terugdringen. Integendeel: iedereen geeft toe dat de armoede in onze stad fors is toegenomen. Desondanks zet de paarsgroene bestuursploeg in het meerjarenplan 2014-2019 het gefaalde beleid gewoon verder. Onder impuls van Groen wordt er zelfs gemorreld aan initiatieven die net wél werkten.

De boodschap van de meerderheid dat het OCMW deze legislatuur meer geld zou krijgen van de stad om de armoede te bestrijden, moet op zijn minst flink genuanceerd worden. Van de 10 miljoen euro extra tegen 2019 is ongeveer 8 miljoen euro loutere indexering. De resterende 2 miljoen euro zal niet genoeg zijn om het extra personeel in het nieuwe woonzorgcentrum in Mariakerke mee te betalen. Extra beleidsruimte is er dus niet.

De realisatie van bijkomende serviceflats voor ouderen is in het licht van de komende vergrijzing absoluut niet ambitieus. Men houdt het op wat in de vorige legislatuur al is beslist, maar toen uitgesteld. Voor Zwijnaarde voorziet men er 27, voor Sint-Amandsberg waarschijnlijk 36. Ter vergelijking: Antwerpen neemt zich voor om deze legislatuur minstens 1500 extra serviceflats te bouwen.

Dat het sociaal verhuurkantoor het aantal woningen uitbreidt van 113 naar 138 (25 woningen) is geen oplossing voor de enorme wachtlijsten voor sociale woningen. Dit is een druppel op een hete plaat.

 

November 2013
 

Eindelijk camera’s tegen overlast

Elke Sleurs stelde herhaalde vragen over de onveiligheid en overlast rond de Zuid in de hoop het bestuur onder druk te zetten om de problemen aan te pakken, en met succes. De burgemeester is eindelijk bereid om in enkele straten veiligheidscamera’s te hangen. Tot nu toe had hij alle vragen van bewoners naar camerabewaking geweigerd. Hij is veranderd van gedacht omdat, zo zegt hij, “de problemen in de Zuid en in de Overpoortstraat zo groot zijn dat ‘buitengewone maatregelen’ nodig zijn.” Elke is uiteraard tevreden dat het bestuur in actie schiet, maar hoopt dat het niet bij een reeks losse maatregelen zal blijven. Ook structurele oplossingen zijn nodig. Zij vraagt dat er in Gent werk gemaakt wordt van een echt camerabeleid zoals dat in de meeste Vlaamse steden al bestaat.

 

Oktober 2013
 

Overlast en onveiligheid blijven acuut probleem

De verkrachtingen in het Citadelpark hebben een schokgolf veroorzaakt. Het park is al jarenlang een plek waar het 's avonds en 's nachts allesbehalve veilig is. Het lukt het bestuur maar niet om de situatie onder controle te krijgen en de veiligheid te waarborgen. Nu er weer ernstige feiten zijn gepleegd, worden er opnieuw maatregelen aangekondigd. Maar toen de burgemeester om uitleg gevraagd werd, bleek dat er nog jaren zal moeten gewacht worden, nl. tot het park heraangelegd wordt.

Positief is wel dat de politie een aantal preventietips verspreid onder studenten. Elke Sleurs bracht het onderwerp aan in de commissie algemene zaken: “Ik vind het goed dat jongeren erop gewezen worden dat ze voorzichtig moeten zijn,” zei ze, “maar toch creëren deze tips impliciet ook het beeld dat er een stukje verantwoordelijkheid ligt bij de vrouwen en dat de slachtoffers deels schuld treft.” Zij vroeg de schepen of hij ook preventieacties plant gericht op mannen rond (seksueel) geweld tegen vrouwen. De schepen maakte er zich met een nietszeggend antwoord vanaf.

 

September 2013
 

Geen oplossing voor overlast en criminaliteit prostitutiebuurt Zuid

De voorbije maanden blijven overlast en criminaliteit in de prostitutiebuurt aan het Zuid toenemen: drugs dealen, geweld, intimidatie, sluikstorten, geluidsoverlast, foutparkeren, enz. Vóór de gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2012 dacht burgemeester Termont nog gauw wat stemmen te winnen door een verhuis van de prostitutiebars in het vooruitzicht te stellen. Het idee werd zelfs opgenomen in het nieuwe bestuursakkoord.

Maar nu blijkt dat er van een verhuis niets in huis zal komen: dat antwoordde de burgemeester op een vraag van Elke Sleurs die zich om de zorgen van de buurtbewoners bekommert. Er zou geen enkele alternatieve locatie voorhanden zijn. Tegelijk weigert de burgemeester om in te zetten op kordate maatregelen die de veiligheid van de buurtbewoners kunnen verhogen, zoals bewakingscamera’s, strikte sluitingsuren voor problematische zaken, enz.

Slotsom: kiezers zijn bedrogen en burgers blijven in de kou staan.

 

Juni 2013
 

Record sluikstorten gebroken, meer burgerzin gevraagd

Het record sluikstorten werd op 2 juni in Gent gebroken toen een ongeziene vuilnisbelt van negen ton gedumpt werd op de Bevrijdingslaan. Mensen profiteerden van het feit dat er een rommelmarkt was geweest om ’s avonds en ’s nachts schaamteloos van alles op straat te smijten. Elke Sleurs vroeg welke lessen het bestuur hieruit trekt en hoe ze dergelijke toestanden in de toekomst gaan vermijden. De schepen legde uit dat opgespoorde daders een gemeentelijke administratieve sanctie zullen krijgen. De stad laat ook een brief uitdelen in de ruime buurt om uit te leggen dat dit gedrag niet getolereerd wordt. Verder herhaalde de schepen nog maar eens haar uitleg over het actieplan sluikstorten, dat na al die jaren nog altijd maar weinig succes boekt. Elke benadrukte dat het fenomeen ook te maken heeft met burgerzin en dat er moet gezorgd worden naar manieren om die burgerzin te versterken.

Senator én Raadslid Gent Elke Sleurs : ons imago strookt niet met onze gedachten

 

Mei 2013
 

Aandacht voor vaccinatie

Naar aanleiding van de Europese Vaccinatieweek vroeg Elke Sleurs aan de schepen van gezondheid wat Gent en de Gentse scholen doen om ouders te informeren en aan te moedigen hun kinderen te laten inenten. In het bijzonder wees ze op de inspanningen die Vlaanderen doet om de vaccinnatiegraad voor mazelen te verhogen van het huidige 92,5% naar de 95% die nodig is om deze ziekte op termijn te doen verdwijnen. De schepen antwoordde dat volgend jaar een campagne rond vaccinaties zal worden opgezet. Er is al overleg geweest met Brussel om te kijken wat kan gebeuren om de doelstelling van 95% te bereiken. Aan schoolkinderen zullen via de CLB’s bijkomende momenten worden aangeboden voor inhaalvaccinaties. Ook is er een vaccinatieplatform van LOGO Gezond+ opgestart om onderling af te stemmen tussen de gezondheidspartners.

 

April 2013
 

Laten liggen zwerfvuil in Kokerpark

Zwerfvuil en sluikstorten zijn een bron van ergernis voor veel Gentenaars. Hoewel het stadsbestuur beweert talloze inspanningen te leveren, verbetert de situatie niet, integendeel. Resultaat is dat de schepen bereid lijkt om het even wat uit te proberen: in het Kokerpark in de Brugse Poort zal men nu alle vuil gewoon laten liggen de komende weken. Kwestie van de mensen te sensibiliseren, zo luidt de uitleg. Vraag is wat men zo hoopt te bereiken. Het stadsbestuur heeft het immers zelf ook al gezegd: “vuil trekt vuil aan”. Voor de N-VA is dit niet de juiste aanpak. Waarom niet het aantal mobiele sluikstortcamera’s fiks uitbreiden? Nu zijn er amper twee, maar de inzet ervan leidt wel tot resultaten.

 

Maart 2013
 

Winteropvang daklozen

In Gent wordt de reguliere acute nachtopvang voor daklozen tijdens de winterperiode uitgebreid met een bijkomende opvangplaats in de Academiestraat. Elke Sleurs vroeg in de commissie Welzijn hoe de winteropvang dit jaar verlopen is en of er voor volgend jaar zaken zullen worden bijgestuurd. De schepen antwoordde dat er in de winter niet beduidend meer mensen opgevangen worden dan in de rest van het jaar, maar dat ze er wel langer verblijven. Onder de gebruikers van de opvang zijn ongeveer 20% vrouwen en 7% kinderen. De nachtopvang op zich verloopt relatief vlot. Gezinnen met kinderen worden nu in aparte ruimtes gelogeerd, wat een verbetering is ten opzichte van de vorige jaren. Een knelpunt blijft wel dat daklozen te lang in de acute opvang blijven en te weinig doorstromen naar de beschikbare meer structurele hulpverlening. De schepen was akkoord om op vraag van Elke de evaluatie - wanneer die afgewerkt is - voor te leggen aan de commissie.

 

Februari 2013
 

Zal Spijbelfoon bijdragen tot een efficiëntere aanpak van de spijbelproblematiek?

Onlangs is in onze stad een nieuw proefproject gestart om het spijbelen tegen te gaan: de Spijbelfoon. Ouders van spijbelende kinderen ontvangen nu zowel een smsje als een automatische telefonische boodschap om hen op de hoogte te brengen van de afwezigheid van hun kind op school. Dit systeem mag dan wel tijdswinst opleveren voor het schoolsecretariaat, vraag blijft of deze aanpak zal bijdragen tot een efficiëntere aanpak van de spijbelproblematiek. Elke Sleurs wees er de schepen van onderwijs op dat andere steden dit systeem reeds invoerden, maar er ook weer van zijn afgestapt. De schepen hoopte dat het de leerlingenbegeleiders meer tijd zou geven om meer diepgaand te werken. Na één jaar volgt een evaluatie.

 

Januari 2013
 

Postjespakkerij in Jan Palfijn ziekenhuis

De nieuwe meerderheid vindt het in tijden van crisis en besparingen geen enkel probleem om het aantal betaalde postjes voor kennissen en vrienden in het Jan Palfijn ziekenhuis nog wat uit te breiden. Het managementcomité gaat van 7 naar 10 leden, er komt een nieuw begeleidingscomité voor de directeur met 4 leden, en de raad van bestuur wordt uitgebreid van 13 naar 17 leden. In die raad van bestuur komen nu onder meer 3 zogezegd ‘onafhankelijke bestuurders’ die voor externe expertise moeten zorgen. Maar in de wandelgangen circuleren voor die postjes alleen de namen van politici van de nieuwe meerderheid: OpenVLD’er Geert Versnick, sp.a’er Piet Lampaert en Groen gemeenteraadslid Dirk Holemans. Van onafhankelijke expertise gesproken. Van de rood-blauwe meerderheidspartijen waren we dergelijke stoten al gewend, maar van Groen hadden we toch iets anders verwacht.