U bent hier
Stad Gent belegt in risicovolle Tak-23 producten
De Stad Gent heeft een reservefonds voor pensioenen dat bestaat uit beleggingen. Een deel daarvan zijn ‘Tak-23 producten’ (met begin dit jaar een waarde van ongeveer 18 miljoen euro).
Dit zijn beleggingen waarbij veel kan worden verdiend, maar ook veel kan worden verloren. Er zijn geen garanties voor rendement en ook geen kapitaalsgarantie. Kortom het zijn zeer risicovolle beleggingen.
De stad wijzigt nu haar profiel naar dat van ‘dynamische belegger’, een profiel dat aangenomen wordt wanneer men een hoog risico wil nemen. De beleggingen vallen in de hoogste risico klasse 7: er wordt deels belegd in aandelen met een rating lager dan BBB.
Uit het gemeenteraadsbesluit: “Risicoklasse van het beleggingsfonds ‘Ethias ethical invest Stad en OCMW Gent. Het fonds heeft een risicoklasse 7 op een schaal van 1 (minste risico) tot 7 (meeste risico). Dit wordt voornamelijk verklaard door gediversifieerde beleggingen in o.m. aandelen van Europese en niet-Europese ondernemingen, in andere activa van niet-Europese ondernemingen en in effecten die niet in Euro zijn uitgedrukt.”
Schepen van Financiën Christophe Peeters stelde tijdens de voorbije commissie financiën de hoge opbrengst van dit soort beleggingen nodig te hebben om genoeg geld in het reservefonds te hebben om de pensioenen te kunnen blijven betalen.
De N-VA verzet zich tegen deze vorm van paniekvoetbal. De Stad Gent moet niet speculeren met fondsen die bestemd zijn voor pensioenen. Overheden moeten wegblijven van dit soort risico volle beleggingen. Dat is de les uit de Dexia-crisis en het teloor gaan van de gemeentelijke holding.
“Wil de Stad Gent de pensioenen echt betaalbaar houden dan moet zij iets doen aan het loodzware ambtenarenapparaat”, besluit gemeenteraadslid Sandra Van Renterghem.